Actueel, Nieuws

Uitstekende zeildag voor IFKS-skûtsjes

07:18

Het zijn schitterende zeilomstandigheden tijdens dag twee van de IFKS. De zon schijnt en met 4 Beaufort startten de skûtsjes aan de wedstrijden.

A-klasse

Na een eerste plaats op Hindeloopen wil Lucas Bouma van skûtsje Grutte Pier dit opnieuw presteren. Ook Jilles Bandstra van skûtsje Lonneke wil hoog eindigen voor eigen publiek. Beiden hebben een redelijke start, maar komen uiteindelijk niet verder dan een respectievelijk elfde en zesde plaats.

Tegen het einde van de race is er wat consternatie of de finish er wel of niet in ligt. De lijn komt uiteindelijk vlak voor het publiek te liggen, zodat deze van dichtbij de skûtsjes over de finish zien varen. Skûtsje De Zes Gebroeders gaat in het klassement aan de leiding. Gevolgd door Emanuel en It Dorap Eastermar.

A-klein

IFKS dag 2Wat was het een teleurstelling, zaterdag in Hindeloopen. Wachten, wachten, starten, wedstrijd afgebroken zien worden, weer wachten en uiteindelijk toch niet zeilen. Extra gebrand, maar wellicht ook extra zenuwachtig zullen sommigen vandaag aan de start zijn verschenen om die nare na nasmaak met een goed resultaat in Stavoren weg te kunnen spoelen

Tijdens de eerste start van de A-klein in deze IFKS zijn de schippers meteen gebrand om te winnen. In deze originele maar zeer fanatieke klasse zitten schippers aan het roer die weten wat wedstrijdzeilen is. Na de afgelaste wedstrijd van zaterdag willen de zeilers nu vol voor de overwinning gaan. In deze vloot is één skûtsje dat de vrije wind weet te vangen en haar voorsprong behoorlijk weet uit te bouwen. Onbedreigd zeilt schipper Johan van der Meulen met skûtsje Engelina Smeltekop naar de eerste plaats. Een plekje lager maar niet minder knap, is voor Rutger Boonstra (Hoop op Welvaart). Als 3e passeert Ruud Schaap (Eemlander) de finish.

B-klasse

In de B-klasse zeilen een aantal skûtsjes te vroeg over de startlijn en worden teruggeroepen. De op de kampioenstitel loerende Arnold Veenema met skûtsje Zeldenrust is prima in vorm en vaart direct voorin het veld. Veenema zeilt verdedigend door en weet de eerste plaats te behouden. Vlak daarachter zit Floriaan Zwart met Ut en Thûs die net als in Hindeloopen als tweede weet te eindigen. Een derde plek is er voor Bas Krom met skûtsje Verwisseling.

Een protest van Kees Hermsen (Ulbe Zwaga), wegens geen ruimte geven, tegen Jan S. v.d. Veen (Sinnekening) eindigt voor de laatstgenoemde in een DSQ.

IFKS dag 2C-klasse

De start van de C-klasse is vlekkeloos en ook hier begint zich iets van een klassement af te tekenen. De fanatieke Wytse Heerschap met skûtsje Woeste Anne weet de bovenboei als eerste te ronden en loopt ver weg bij de rest van het veld. De Woeste Anne is ongenaakbaar van start tot finish en slaat een enorm gat met de achtervolgers. Jehanne Prins (Lege Wâlden) eindigt als beste van de rest van de vloot in Stavoren. Op de derde plaats een schipper die ook laat zien de boel geweldig aan de praat te hebben, Koos Lamme met skûtsje Oude Zeug.

Bekijk de volledige uitslagen op www.ifks.frl

Bron: www.ifks.frl

Tags: , Last modified: 5 augustus 2015
Sluiten