Wedstrijden

Skûtsje van Heerenveen slaat om door windvlaag

De wedstrijd van maandag 7 augustus bij de Veenhoop is afgelast

15:29

De wolken werden zaterdag 5 augustus steeds dreigender en in de verte was er bliksem te zien. Tijdens de buien trok de wind aan en dat bleek te veel voor Skûtsje Gerben van Manen (Heerenveen), met aan het roer Sytze Brouwer. Niet alleen het weer sloeg om, maar ook het skûtsje.

Adviseur Pieter Brouwer, eerder schipper op dit skûtsje en vader van Sytze, heeft dit nog nooit meegemaakt. “Er kwamen dikke vlagen uit, je zag het al aankomen. We hebben er wel in opgestuurd, maar er was geen houden meer aan. Het was zo hard en ging zo snel, toen lag hij al,” is te lezen in een artikel van Omrop Fryslân.

‘Mooiste skûtsje van de SKS-vloot’

De bemanning was gelukkig ongedeerd. De opvarenden die in het water belandden, zijn door verschillende bootjes eruit gehaald. Het skûtsje heeft wel wat schade opgelopen, die zal worden hersteld.

De Gerben van Manen behaalde met verschillende schippers tot nu toe zeventien kampioenschappen en is daarmee het meest succesvolle schip van de SKS-vloot. Op hun eigen website staat ook dat dit skûtsje vaak als de mooiste van de vloot wordt gezien.

Wedstrijd afgelast

Eigenlijk zou op maandag 7 augustus de wedstrijd bij de Veenhoop van start gaan, maar vanwege de weersomstandigheden heeft de commissie besloten om deze af te lassen. Er waait windkracht 5 met uitschieters naar 6-7.

Bekijk hieronder beelden van de omgeslagen skûtsje:

Omslagfoto: © Dominicus Johannes Bergsma/CC BY-SA 4.0

 

Tags: Last modified: 15 augustus 2023
Sluiten