Actueel, Nieuws

Twee medailles in het zicht voor Nederlandse zeilers

11:50

Het was wederom een dag met weinig wind voor de zeilers in Rio de Janeiro. Door het windgebrek zijn niet alle geplande wedstrijden gezeild. Pieter-Jan Postma behoudt de leiding in de Finn klasse. Mandy Mulder en Coen de Koning weten ook vast te houden aan hun tweede plaats op de Nacra ranglijst. Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen wonnen de enige race van de dag in de 470 klasse. Lilian de Geus plaatste zich helaas niet voor de medalrace in de RS:X klasse. Van Rijsselberghe plaatst zich wel voor de medalrace, maar maakt geen kans meer op het podium.

Postma blijft aan kop

Pieter-Jan Postma, Finn.Pieter-Jan Postma kwam twee keer in actie in de Finn klasse op 19 augustus. In race vier zat Postma er naast in het eerste kruisrak. De Friese zeiler moest achteraan aansluiten bij de bovenboei. Hij klom nog naar een 16de plaats. Die race is zijn schrapresultaat. In race vijf scoorde Postma een zesde plaats en behoudt daarmee de leiding in het klassement.

Postma gaf de volgende toelichting. “Wij zeilden op een compleet andere baan. Hele andere omstandigheden. In de eerste race maakte ik een verkeerde keuze. In de tweede race van de dag werd ik zesde. Het is oke. Het geeft vertrouwen dat ik aan de leiding ga. We hebben er alles aan gedaan. Dit is een piekevenement voor mij.”

Mandy Mulder en Coen de Koning 2de op de ranglijst

Mandy Mulder and Coen de Koning, Nacra.Mandy Mulder en Coen de Koning scoorden een derde en een vierde plaats in de Nacra catamaran klasse. Daarmee staat het Nederlandse zeilduo nog steeds op een tweede plaats in het klassement van deze gemengde klasse.

Mandy Mulder zei het volgende: “Hele goede dag voor ons eigenlijk. Heel tevreden met dit resultaat. Het was toch weer heel moeilijk op het water met de vele opties die deze baai biedt. Eigenlijk ging er maar een ding niet goed. Dat de Australiërs twee keer wonnen.”

Overwinning in de 470 klasse

De vrouwen in de 470 klasse kwamen slechts één keer in actie. Die ene race werd gewonnen door Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen. De dames waren heel blij met hun overwinning. Hiermee staan ze zesde in de ranglijst met nog drie dagen te zeilen. Van alles is mogelijk.

Anneloes van Veen gaf een korte toelichting: Rio test event 2015. Kyrannakou en VanVeen Zeilen“Het was een goede race. We hadden een goede start en kwamen als vierde boven. Met goede snelheid voor de wind zeilden we onszelf naar voren. En wonnen in het laatste voor de windse-rak drie boten. Het was niet zo voorspelbaar, het was geen makkelijke race.” 

Wijze les voor De Geus

Voor windsurfer Lilian de Geus is het olympische test evenement afgelopen. Met een twaalfde plaats gaat ze niet door naar de medalrace, met de beste tien van de vloot.

De Geus: “Het is anders verlopen dan we het hadden voorgesteld. We wilden op het podium eindigen maar ondanks dat alles is het wel heel leerzaam geweest. We hebben omstandigheden gehad deze week die we nog niet meegemaakt hebben. Ik had daar moeite mee. Daar moeten we meer aandacht aan besteden. Ik moet ook in deze omstandigheden beter worden, allrounder. Vorig jaar stond ik hier nog op het podium. Als we condities hadden gehad zoals die van vorige week, met ietsje meer planeren, dan was het heel anders geweest.”

“Maar ik begon heel goed. Helaas mocht ik één van die goede resultaten van de eerste dag niet meetellen als gevolg van een diskwalificatie. Dat had een heel ander resultaat kunnen opleveren. Maar ik heb ook geleerd over de mentale aspecten van het spel. De dames in de RS:X klasse zijn een stuk minder vriendelijk dan ik dacht. Het is echt anders. Ik moet de problemen niet meer opzoeken want ze protesteren direct. Dat is echt de grootste les van deze week.”

Geen podium voor Van Rijsselberghe

Dorian van Rijsselberghe plaatst zich als 7de voor de medalrace. De olympisch kampioen, die vorig jaar nog het testevent won, maakt dit jaar geen kans meer op een medaille. “Vandaag was een anti-climax dag. We moesten veel wachten. Er waren vier races gepland en we hebben maar één race gevaren. Tja… het is zo. Die vierde race, mijn start was niet goed. Ik kwam niet van de pin end af. Ik moest weggijpen en vervolgens bij een hele hoop boards achterlangs. Dus niet ideaal. Wel redelijk terug kunnen vechten. Een paar ‘Jet Shift’ kunnen pakken, want we hebben vandaag onder het vliegveld gevaren. Als er dan een vliegtuig voorbij komt had je opeens 20 knopen wind erbij.”

“We hebben echt aparte omstandigheden gehad dit jaar. En iedereen is weer een tandje scherper dit jaar voor de Spelen. Marit Bouwmeester We moeten eens even goed kijken hoe het beter kan. We weten wel een paar dingen…. Maar dat komt wel goed.”

Laser mannen en vrouwen

Rutger van Schaardenburg eindigde als 20ste in race zeven en staat 10de in het klassement. Marit Bouwmeester scoorde een zevende plaats en staat zesde in het klassement.


Klassement Finn

1 Postma 11
2 Loubert FRA 11
3 Tapio Nirrko FIN 16

Klassement 470 vrouwen

1 Haeger / Provancha USA 9
2 Mills / Clark GBR 11
3 Chen / Gao CHN 19
6 Zegers / Van Veen 27

Klassement Nacra
1 Waterhouse / Darmanin AUS 22
2 Mulder / De Koning 24
3 Kohlhoff / Werner GER 25

Klassement RS:X mannen
1 Wang CHN 15
2 Le Coq FRA 32
3 Byron Kokkalanis GRE 38
7 Van Rijsselberge 62

Klassement RS:X Vrouwen
1 Picon FRA 29
2 Bialecka POL 29
3 Manchon ESP 31
12 De Geus 62

Klassement Laser radial
1 Scheidt LTU 29
2 Railey USA 33
3 Van Acker BEL 42
6 Bouwmeester 54

Klassement Laser
1 Marrai ITA 30
2 Parkhill CAN 43
3 Scheidt BRA 43
10 Van Schaardenburg 69

Klassement 49erFX
1 Conti / Clapcich ITA 20
2 Travascio / Branz ARG 25
3 Grael / Kunze BRA 27
7 Keijzer / Blom 44

 

Fotografie: Richard Langdon

Tags: , Last modified: 24 augustus 2015
Sluiten