Actueel, Nieuws

Misschien preventief antibiotica olympische sporters

10:11

Dode vissen in RioDe waterkwaliteit van het olympische zeilwater baart ook de NOC*NSF zorgen. Om toch ter plaatse te kunnen zeilen wordt onder andere gedacht over het preventief toedienen van antibiotica aan de sporters en het toepassen van antibacteriële coatings op de boten.

Vechten tegen de bierkaai

Het water in de Guanabarabaai in Rio de Janeiro, waar roeiers, surfers en zeilers in actie moeten komen tijdens de Olympische Spelen in augustus, is sterk vervuild. Het rioolwater dat van de heuvels uit de stad naar de baai spoelt zit vol met virussen en bacteriën. Naast de gezondheid van de sporters komt ook de eerlijkheid van de wedstrijden in het gedrang door het vele drijfvuil in het water.
De lokale autoriteiten beloofden in de afgelopen jaren meerdere malen dat het vervuilingsprobleem opgelost zou worden, maar gaandeweg is duidelijk geworden dat de beloftes geen realiteit zijn vóór de Spelen. ISAF-baas Peter Sowrey, die in de zomer van 2015 nog sprak over het verplaatsen van alle zeilwedstrijden naar de veel schonere banen op de oceaan, is slechts vijf maanden na zijn aanstelling alweer opgestapt.

Chef-arts van de Nederlandse olympische equipe Cees-Rein van den Hoogenband, laat weten dat er nog geen bevredigende manier is gevonden om om te gaan met het verontreinigde wedstrijdwater. “Tot nu toe hebben we tijdens de trainingen in Rio de Janeiro weinig averij opgelopen, maar daar moeten we ons niet door in slaap laten sussen”, zo zegt Van den Hoogenband in een interview met Lopend Vuur, de topsportkrant van het NOC*NSF. “Het IOC probeert al heel lang om dit probleem opgelost te krijgen, maar het blijft onduidelijk of de verantwoordelijkheid voor dit complexe probleem nu bij het organisatiecomité, de provincie of de gemeente ligt.”

Het lijkt er voorlopig niet op dat de wedstrijden verplaatst gaan worden op gezag van de ISAF. Als chef-arts heeft Van den Hoogenband ook een bepaalde verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de olympische sporters. “Theoretisch bestaat de kans dat er dan niet gezeild en gesurft gaat worden, maar daar ga ik voorlopig niet van uit.”

Maatregelen

Op dit moment bekijkt het NOC*NSF in samenwerking met het RIVM naar de mogelijkheid om de sporters preventief antibiotica te geven. Van den Hoogenband: “Verder testen we momenteel een bacteriedodend middel waarmee we boten kunnen coaten en dat je ook op je handen kunt spuiten. Zo doen we alles wat we kunnen om onze sporters gezond te houden.”

Ziek

Olympische sporters uit onder andere Oostenrijk en de Verenigde Staten hadden minder geluk dan de Nederlandse ploeg. Zij werden tijdens trainingen in de vervuilde Guanabarabaai flink ziek. Een Duitse zeiler moest zelfs onder het mes, nadat hij terugkwam uit Rio met een bacteriële infectie aan zijn onderbeen.

Tags: , Last modified: 23 februari 2016
Sluiten