Actueel, Nieuws

Topzeilers van verschillende nationaliteiten naar Delta Lloyd Regatta

10:06

Medemblik staat van 26 tot en met 30 mei in het teken van de Delta Lloyd Regatta. De 31e editie van het internationale zeilevenement brengt iets meer dan een jaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in de olympische klassen een topveld op het water. Naast de Delta Lloyd Kernploeg zijn ook veel buitenlandse toppers van de partij. Er komen meer dan 70 nationaliteiten van over de hele wereld in actie op het IJsselmeer.

Inmiddels hebben zo’n 700 boten zich ingeschreven voor de Delta Lloyd Regatta. Daarmee is de editie van 2015 op weg naar een recordaantal deelnemers. De organisatie verwacht dat het de grootste editie in tien jaar tijd wordt.

Nederlandse topzeilers nemen deel

Rutger Schaardenburg, Delta Lloyd Regatta 2014Als vanouds verschijnt de volledige Delta Lloyd Kernploeg in Medemblik aan de start. De regatta maakt dit jaar geen deel uit van de kwalificatiereeks voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio, maar de Nederlanders hebben de afgelopen maanden in diverse klassen op wereldbekerniveau meegestreden om de podiumplaatsen. Daarnaast geldt de Delta Lloyd Regatta als kwalificatiemoment voor de wereldbekerwedstrijd in Weymouth, die in juni wordt gehouden.

In de Laser vechten wereldkampioen Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg dit jaar om een olympisch ticket. Wereldkampioene Marit Bouwmeester kan op veel tegenstand rekenen van de Belgische Evi van Acker, op de Olympische Spelen in Londen en het laatste WK goed voor de bronzen medaille.

In de RS:X-klasse vormen bij de mannen olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe de publiekstrekkers. Van Rijsselberghe staakte onlangs bij de wereldbeker in Hyères de strijd omdat hij na een polsbreuk het gewricht nog niet te veel wilde belasten. Van Rijsselberghe werd vorig jaar bij de Delta Lloyd Regatta vierde achter drie Polen en zint op revanche.

Dorian van Rijsselberghe, Delta Lloyd Regatta 2014Bij de vrouwen start Lilian de Geus, winnares van de wereldbekerwedstrijd in Hyères. De Geus heeft zich dit jaar in de wereldtop genesteld en heeft hoge verwachtingen van het evenement: “Ik heb veel zin de Delta Lloyd Regatta. Varen in Nederland tegen de beste tegenstanders van de wereld voor eigen publiek blijft heel speciaal.” De Geus krijgt tegenstand van de Spaanse olympisch kampioene Marina Alabau, die op het laatste WK ook nog zilver veroverde. Ook de Poolse Zofia Klepacka, die de Delta Lloyd Regatta vorig jaar won, staat op de startlijst.

De Delta Lloyd Regatta staat bekend om het kwalitatief sterke deelnemersveld. “Daar werken we ook bij deze aflevering hard aan”, zegt voorzitter Arjen Rahusen van de organisatie. “De inschrijving loopt nog door en we verwachten eind mei opnieuw een topveld, dat voor een spannend verloop van de Delta Lloyd Regatta zal zorgen.”

 

Fotografie: Stijn Tettero

 

Tags: , , Last modified: 19 mei 2015
Sluiten