Actueel

Nederland pakt twee keer goud op Allianz Regatta

16:21

Team Photo. Fotograaf: Richard Langdon/Ocean Images. Foto's worden u aangeboden door het Watersportverbond en zijn rechtenvrij voor redactioneel gebruik. Naamsvermelding van fotograaf is verplicht.

Van 2 tot 13 juni werden tijdens de Allianz Regatta in Medemblik wedstrijden in de internationale Olympische klassen gezeild. Een thuismatch die goed uitpakte voor twee Nederlandse 49er teams; zowel de dames als de heren gaan naar huis met een gouden medaille.

Medal Race

Bart Lambriex and Pim van Vugt. (c) Richard Langdon/Ocean Images

Weinig wind op de beslissende Medal Race van de Allianz Regatta, slechts zes tot zeven knopen. Daarom startte de eerste race pas na drie uur vertraging. Eerst gingen de 49ers van start. Om te winnen moest het Nederlandse duo Bart Lambriex en Tim van Vugt het Duitse team achter zich laten en het Franse team op de hielen blijven. Dat lukte precies; met een derde plaats haalde het duo een gouden medaille binnen; de eerste als team in de 49er. “Het was een geslaagde regatta. We zeilden tot het einde behoorlijk dicht bij de Franse en Duitse teams, dus het was een goede race. We zijn erg blij met de overwinning”, vertelt Lambriex na afloop.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz (c) Richard Langdon/Ocean Images

Vervolgens waren de 49erFX aan de beurt. Annemiek Bekkering en Annette Duetz namen een voorsprong van 11 punten mee naar de Medal Race, waardoor de overwinning iets makkelijker binnen te halen was. Toch bleef het resultaat spannend, aangezien de zeilers zich staande moesten houden in lichte en onvoorspelbare wind. Uiteindelijk won het ervaren duo met een voorsprong van 22 punten op de tweede plaats. “Het is erg fijn dat hier in Medemblik familie en vrienden voor ons kunnen supporteren”, zegt Duetz na de podiumceremonie. “De condities waren behoorlijk tricky, met veel wind shifts en drukverschillen, dus het was zeker niet saai!” voegt Bekkering er nog aan toe.

Voor de atleten zijn de Olympische Spelen in Tokyo het volgende focuspunt. De olympische zeilwedstrijd start op 25 july.

Jonge winnaars

Ook in de Nacra 17 klasse wonnen Nederlanders; het jonge duo Laila van de Meer en Bjarne Bouwer. Zij vormen sinds twee jaar een team. In deze video vertellen ze over de overwinning en wat de plannen zijn.

Ranking per klasse

ILCA 7

 1. Lorenzo Brando CHIAVARINI (Groot-Brittanië)
 2. Joel RODRIGUEZ PEREZ (Spanje)
 3. Filip JURISIC (Kroatië)
 4. Niels BROEKHUIZEN (Nederland)

ILCA 6

 1. Marie BARRUE (Frankrijk)
 2. Maria ERDI (Frankrijk)
 3. Agata BARWINSKA (Polen)
 4. Marit BOUWMEESTER (Nederland)

NACRA 17

 1. Laila van der MEER en Bjarne BOUWER (Nederland)
 2. Jesse LINDSTADT en Jill PALAND (Duitsland)
 3. Andreo SPAGNOLLI en Alice CIALFI (Italië)
 4. Gabriele CENTRONE en Sofia LEONI (Italië)

49er

 1. Bart LAMBRIEUX en Pim van VUGT (Nederland)
 2. Jakob MEGGENDORFER en Andreas SPRANGER (Duitsland)
 3. Lucas RUAL en Emile AMOROS (Frankrijk)

49FX

 1. Annemiek BEKKERINGen Annette DUETZ (Nederland)
 2. Marla BERGMANN en Hanna WILLE (Duitsland)
 3. Maru SCHEEL en Freya FEILCKE (Duitsland)

29er

 1. Mika QUINTIN en Michiel DAM
 2. Robert HUISMANN en Gijs ZUIDEMA
 3. Yanne BROERS en Rik DIEPERIK

Bekijk hier alle resultaten.

Meer info op Allianz Regatta

Omslagfoto (c) Richard Langdon/Ocean Images

Tags: , Last modified: 16 juni 2021
Sluiten