Actueel, Nieuws

Stremming Lorentzsluizen

11:50

Rijkswaterstaat voert van 21 maart tot 1 mei 2016 werkzaamheden uit aan het Lorentzsluizencomplex in Kornwerderzand, de Friese kant van de Afsluitdijk. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van het bedieningssysteem van het Lorentzsluizencomplex.

De werkzaamheden zijn nodig om het complex in de toekomst veilig te blijven gebruiken en het moet minder storingen opleveren. Scheepvaartverkeer kan deze zes weken niet door de sluis maar kan wel gebruik maken van de Stevinsluis bij Den Oever. Weggebruikers dienen tussen 11 en 15 april rekening te houden met een extra reistijd van 5 tot 10 minuten.

Hinder scheepvaart

LorentzsluizenDe bruggen en sluizen kunnen in de periode dat gewerkt wordt aan het bedieningssysteem niet bediend worden. Er is dan geen scheepvaartverkeer mogelijk door het Lorentzcomplex. Wel blijft het Stevincomplex, aan de Noord-Holland kant van de Afsluitdijk, beschikbaar gedurende de werkzaamheden. Dit betekent dat er altijd een mogelijkheid is om de Afsluitdijk te passeren. De scheepvaart, zowel beroeps- als recreatievaart, moet rekening houden met een langere vaar- en wachttijd. Afhankelijk van het weer kunnen de werkzaamheden korter of langer duren. Houd hiervoor Vaarweginformatie.nl in de gaten.

Werkzaamheden onderdeel grotere renovatie

Het Lorentzsluizencomplex is 83 jaar oud en heeft groot onderhoud nodig. De vervanging van het bedieningssysteem is onderdeel van een grotere renovatie. Zo is in 2015 mechanisch onderhoud aan de draaibruggen gedaan. De vervanging van het elektronische bedieningssysteem is nodig om deze in de toekomst veilig te blijven gebruiken en moet minder storingen opleveren. Daarnaast worden gedurende het jaar de remming- en geleidewerken voor de scheepvaart vervangen en verbeterd om scheepvaart te blijven faciliteren. Dezelfde werkzaamheden worden uitgevoerd bij het Stevincomplex bij Den Oever tussen 5 september en 16 oktober 2016.

De Afsluitdijk

De Afsluitdijk wordt de komende jaren versterkt. Dit is nodig om ons land ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen. In 2018 starten de uitvoeringswerkzaamheden van het project versterking Afsluitdijk. De huidige werkzaamheden aan de sluiscomplexen vallen onder het regulier onderhoud van de Afsluitdijk. Met deze werkzaamheden kan niet gewacht worden tot 2018. De onderhoudswerkzaamheden zijn noodzakelijk om de veiligheid en het functioneren van bruggen en sluizen te kunnen waarborgen.

Bron: Rijkswaterstaat

Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat

 

Tags: , , Last modified: 22 maart 2016
Sluiten