Actueel

Spoorwegbrug Van Harinxmakanaal Leeuwarden zeker drie weken gestremd

11:17

De spoorwegbrug over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden is sinds dinsdag gestremd door een defect. Het repareren van de brug duurt volgens spoorwegbeheerder ProRail minimaal drie weken.

Hefcilinder stuk

De zogenoemde HRMK-spoorbrug is uitgerust met een hefcilinder, waarmee de brug kan bewegen en opendraaien. Het cruciale draaipunt raakte dinsdag defect, waardoor de brug niet meer open kan voor de scheepvaart. Ook de treinen konden dinsdag een tijdlang niet rijden, maar dat werd dezelfde dag nog verholpen. “Om dit te herstellen moet inspectie van de cilinder plaatsvinden”, meldt ProRail. “Daarna kunnen we de cilinder repareren. Dit voeren we noodzakelijkerwijs uit door de cilinder met groot materieel uit de brug te takelen en te verschepen naar een werkplaats. Specialisten zullen de cilinder daar herstellen.”

De spoorbeheerder verwacht dat de hersteloperatie ten minste drie weken zal duren. Volgens Omroep Fryslân houdt de provincie, die de vaarwegen beheert, er rekening mee dat de problemen wel eens langer zouden kunnen duren. Hoe lang precies, is moeilijk in te schatten.

De locatie van de defecte spoorbrug

Staande Mast Route

Het Van Harinxmakanaal is een belangrijke vaarweg voor de scheepvaart in het noorden van het land. Het kanaal maakt onderdeel uit van de Staande Mast Route. De doorvaarthoogte onder de spoorwegbrug is 5.20 meter + streefpeil. Wie voor een alternatieve vaarroute kiest moet rekening houden met een kleinere waterdiepte.

Ga voor meer informatie naar vaarweginformatie.nl

Omslagfoto (c) Google Street View

Tags: , , Last modified: 27 september 2021
Sluiten