Actueel

Extreme regenval: ook gevolgen voor Deltagebied?

16:45

(c) Rijkswaterstaat

Door de extreme regenval in Limburg de afgelopen dagen stroomt een enorme hoeveelheid water door de Maas richting de Noordzee. Rijkswaterstaat heeft  wegens de extreem hoge waterstanden waarschuwingscode Rood afgegeven: “Vaar de komende dagen niet op de Maas”, klinkt het advies aan de recreatievaart. De Haringvlietsluizen gaan wijd open om de hoogwatergolf af te voeren. Kunnen we ook problemen verwachten in het Deltagebied?

Uitzonderlijk in de zomer

“Een hoge afvoer brengt een sterke stroming met zich mee, zeker als ook de stuwen gestreken worden. Daarnaast is de kans aanwezig dat er veel rommel, zoals takken, in het water meedrijft waardoor de schroef kan vastlopen”, meldt Rijkswaterstaat. Daarom adviseert ze de recreatievaart om niet op de Maas te varen. De Maas krijgt wel vaker te maken met hoge afvoeren, maar bijna nooit in de zomermaanden. Alleen in juli 1980 kwam ‘s zomers de afvoer boven de 1000 kubieke meter per seconde uit. “Veel vaarweggebruikers zijn niet gewend aan deze situatie op het water”, motiveert Rijkswaterstaat het advies. Ook vraagt ze de aangemeerde vaartuigen in de gaten te houden, omdat die kunnen losbreken, of knel komen te zitten onder vaste steigers. Tussen Ternaaien en Sambeek geldt sinds donderdag 15 juli een stremming van alle scheepvaart.

De waterstanden op de Maas en de Rijn zijn momenteel uitzonderlijk hoog (c) Rijkswaterstaat

Nog nooit zoveel afvoer

De waterstanden in de Maas en de Rijn zijn extreem hoog. Nooit werd er zoveel afvoer gemeten in de Maas. Bij Sint Pieter bereikte de waterstand op donderdagavond 15 juli een piek van maar liefst 48,10 meter + NAP, bij een afvoer van 3260 kubieke meter per seconde. Dat is meer dan in 1993 en 1995, toen de rivier overstroomde in Itteren en Borgharen.

Problemen Deltagebied?

In het Deltagebied zal de extreme regenval ook te merken zijn aan de waterstand. Maar voor overstromingen moeten we ons volgens de waterbeheerders geen zorgen maken. Daarvoor zijn de rivieren breed genoeg. De waterbeheerders houden rekening met een stijging van de waterhoogte met 60 tot 80 centimeter in de Rotterdamse regio. Voor meer informatie over de verwachtte waterstanden, kijk op deze pagina van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN). De afgelopen jaren zijn de Rijn en de Maas verbreed en uiterwaarden vergroot, waardoor de rivieren meer capaciteit hebben dan in de tijd van de overstromingen in de jaren ’90. “Daardoor houdt zelfs Dordrecht, de laagst gelegen stad in de regio, het droog”, laat het waterschap Hollandse Delta weten in dit artikel. Komt het rivierwater toch hoger, dan zal de waterbeheerder het Noordwaard Polder in de Biesbosch bij Werkendam laten vollopen.

Haringvlietsluizen (c) Quistnix/CC BY-SA 2.5

Stroming en troep

De hoogwatergolf bereikt in de loop van vrijdag Roermond, komt zaterdag aan op de grens van Gelderland en Limburg en arriveert zondag bij Den Bosch. Het water uit Limburg zal vervolgens langs de Nieuwe Waterweg en het Haringvliet de zee in stromen. De Haringvlietsluizen worden wijd opengezet om het water af te voeren. Meestal komt er met rivierafslag ook veel sediment mee. Dat zou weer voor problemen kunnen zorgen in het Slijkgat, zoals te lezen is in dit artikel. Een hoge waterafvoer brengt ook extra stroming en troep met zich mee, dat in de schroef kan belanden.

Meer informatie

De verwachtingen van de waterstand zijn te volgen op deze pagina en op de website Waterinfo van Rijkswaterstaat. Bekijk hier de actuele waterstand van de Maas. Houd de actuele weersverwachtingen en waterstanden steeds in de gaten. Raadpleeg voor het weer de website van het KNMI.

Omslagfoto (c) Rijkwaterstaat

Tags: , , Last modified: 16 juli 2021
Sluiten