Nieuws

Stremming Goereese sluis door aanvaring binnenvaartschip

Omvaarroute zorgt voor vertraging van zes tot negen uur

15:35

stremming Goereese sluis

22 februari heeft een binnenvaartschip de brug over de Goereese sluis in Stellendam geramd met haar autokraan, waardoor de brugklep beschadigd is en niet meer dicht kan. Het afgelopen weekend was daardoor een stremming voor alle scheepvaart van kracht voor doorvaart van de Goereese sluis. Inmiddels is het brugdek gestut en is doorvaart van het complex vrijgegeven voor schepen met een maximale doorvaarthoogte van zes meter. Voor schepen met een grotere doorvaarthoogte blijft de stremming van kracht tot het brugdek is uitgehezen, aldus Rijkswaterstaat. Het is nog onduidelijk hoe lang de stremming gaat duren.

De Goereesesluis vormt voor zowel de vracht- als pleziervaart een belangrijke verbinding tussen het Haringvliet en de Noordzee. Door de stremming wordt dus niet alleen de directe vrachtvaart richting de zee onmogelijk, ook plezierjachten die bijvoorbeeld vanuit Marina Stellendam de zee op willen kunnen voorlopig geen gebruik maken van de zeesluis.

Omvaarroute

Wil je de komende tijd vanuit Stellendam of het Haringvliet naar de Noordzee? Dat kan via het Haringvliet, de Beningen, het Spui, de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg. De maximale diepgang voor deze route is echter, vanwege dorpels in het Spui, 2,5 meter. Houd er daarnaast rekening mee dat deze omleiding een extra vaartijd van zo’n zes tot negen uur oplevert.

Tot en met het najaar van 2023 wordt er daarnaast aan de renovatie van de Haringvlietbrug gewerkt, waardoor het beweegbare deel zolang niet gebruikt kan worden. Zeiljachten met een doorvaarthoogte van meer dan 14 meter kunnen tot die tijd dus vanaf het Haringvliet ook geen gebruik maken van het Hollandsch Diep om richting het zuiden te varen.

Omslagfoto: © Rijkswaterstaat | Harry van Reeken.

Tags: , Last modified: 28 februari 2023
Sluiten