Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Spectaculaire start Vuurschepenrace

07:52

Vuurschepenrace 2012

Vuurschepenrace 2012Onder ruige omstandigheden ging op dinsdagavond (15 mei) de traditionele Vuurschepenrace van start. De 110 mijl lange zeilrace van Scheveningen naar Harwich vormt de opening van de Delta Lloyd North Sea Regatta. Bij een straffe noordwestenwind verlieten vijftig jachten de Scheveningse kust, weggeschoten door de Haagse wethouder Karsten Klein. De zeezeilers gingen een koude en ruige nacht met toenemende westelijke wind tegemoet.

Onder ruige omstandigheden ging op dinsdagavond ( 15 mei) de traditionele Vuurschepenrace van start. De 110 mijl lange zeilrace van Scheveningen naar Harwich vormt de opening van de Delta Lloyd North Sea Regatta. Bij een straffe noordwestenwind verlieten vijftig jachten de Scheveningse kust, weggeschoten door de Haagse wethouder Karsten Klein. De zeezeilers gingen een koude en ruige nacht met toenemende westelijke wind tegemoet.

Aan het begin van de avond waaide het 22 tot 25 knopen uit het noordwesten. Naar verwachting zou de wind gaan toenemen tot 25-30 knopen. De start verliep zonder incidenten, maar de Baraka GP van schipper De Graaf en de Boudica van Berend Veldhoen gingen te vroeg over de lijn. Zij moesten terugkeren en opnieuw starten. De Lenco van schipper Erik van Vuuren (Scheveningen) was wel goed weg. Weliswaar vanuit de tweede linie, maar wel met hoogte. Al snel voer de Lenco in de voorhoede, vergezeld door de Scheveningse J/111 Xcentric Ripper van John van der Starre en de J/122 Junique van Chris Revelman.Start Vuurschepenrace 2012

Oceaanzeilers op de Noordzee
Onder de deelnemers bevinden zich ook oceaanzeilers, zoals Erik van Vuuren (schipper van de Lenco) en Yvonne Beusker (schipper van de Panther). Dit duo is net een week terug van zijn doublehanded avontuur in de Global Ocean Race. Halverwege de vierde etappe van Punta del Este in Uruguay naar Charleston/VS verving Beusker de eigenaar van de Sec. Hayai, Nico Budel. Het gelegenheidsteam zette de achtervolging in en wist een boot in te halen en zo als derde te finishen.

De studenten van de TU Delft Challenge varen ook mee. Zij zullen in juli de Tour de France à la Voile zeilen en zien deze offshores over de Noordzee als goede training voor hun campagne. Zij gingen met hun Spartaanse racemachine, de M34, een zware nacht en koude tegemoet.

Amerikaanse veiling voor mensenrechten
Net als vorig jaar zijn Geert-Jan en Carrie Knoops weer van de partij met hun Dehler 41, de Miles4Justice. Dit advocatenpaar zamelt met de deelname aan grote zeilevenementen geld in voor projecten ter bescherming van de mensenrechten. De Delta Lloyd North Sea Regatta steunt opnieuw dit goede doel en organiseert daarvoor een eenmalige Amerikaanse veiling. Die vindt plaats tijdens de prijsuitreiking van de North Sea Race, op zondagmiddag 20 mei in de Scheveningse visafslag. Iedereen kan dan geld bieden dat bovenop het vorige bod komt. De totaalsom gaat naar stichting Miles4Justice.

Start Vuurschepenrace 2012

Bieders maken kans op een bijzondere ‘sunset sail’ met de 40 meter lange J-Class Rainbow op zondagavond 27 mei voor de Haagse kust. Dit klassieke jacht zal eenmalig op Nederlandse wateren te bewonderen zijn tijdens het Pinksterweekend bij de Delta Lloyd North Sea Regatta. Daarna zet ze koers richting Weymouth voor de Olympische Spelen en uiteindelijk naar de Caribbean voor het wedstrijdcircuit aldaar. Aan het roer staat oud-olympiër Mark Neeleman en op zondagavond 27 mei beschikt hij even de sterkste bemanning van Nederland. Bijna de gehele olympische zeilploeg zal dan namelijk aanmonsteren. Als enige mediavertegenwoordiger zal ook Zeilen-redacteur Eric van Staten aanmonsteren. In Zeilen 6, verschijnt 25 mei 2012, publiceren we een verslag van Zeilen-redacteur Willem Plet over dit fraaie schip.

Vuurschepenrace
De Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich (110 mijl) vormt de opening van de Delta Lloyd North Sea Regatta 2012. Na een rustdag in Harwich varen de IRC en ORC klassen op vrijdag 18 mei de R.O.R.C. North Sea Race terug naar Nederland. In het pinksterweekend van 25 t/m 28 mei 2012 zeilen honderden teams wedstrijden varen voor de Scheveningse kust. Verschillende disciplines doen hieraan mee: scherpe jachten, huidige en voormalige olympische klassen, eenheidsklassen, catamarans en open boten. Meer informatie over het evenement op www.dlnsr.nl. Daar kunt u de verrichtingen van de boten ook via track & trace volgen.

Foto’s Ronald Koelink (www.foto-nautiek.nl).

Tags: Last modified: 16 mei 2012
Sluiten