Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Ronde om Texel wordt helemaal anders

16:51

Ronde om Texel
Ronde om Texel

Foto Laurens Morel – www.saltycolors.com

Race Manager Jeroen Romkema blikt vooruit op de 36ste editie van de Ronde om Texel en de Ronde om Texel zeilweek. Nieuw dit jaar is dat de tocht naar de Noord een tocht om de Noord wordt. Maar ook zal de start van de Ronde om Texel volgens de Z-vlag procedure geschieden en keert de Texel Rating terug.

“Bijzonder en uniek”

Jeroen Romkema, Race Manager sinds 2012, heeft meteen nieuws te melden over de dagen voorafgaand aan de Ronde. “Als Ronde om Texel zijn we er trots op om de deelnemers dit jaar in de dagen voorafgaand aan de Ronde iets bijzonders en unieks aan te kunnen bieden. We zullen dit jaar voor het eerst om de Noord heen gaan in plaats van er naar toe, en dat met een recreatieve tocht. Hetgeen voor de zeilers absoluut uniek is.”

De afgelopen wintermaanden heeft het bestuur van de Ronde om Texel met de kustzeilverenigingen op Texel, Kustzeilvereniging Westerslag en de Cocksdorper Kust Zeilvereniging, aan tafel gezeten en besloten om gezamenlijk de schouders te zetten onder de Texel Dutch Open, de Horstocht en de Tocht om de Noord. Romkema is enthousiast over de samenwerking: “Het heeft ons wat moeite gekost maar het is ons met behulp van de Kustzeilverenigingen Westerslag en de Cocksdorper Kust Zeilvereniging gelukt om voorafgaand aan de Ronde een extra belevenis neer te zetten die je als zeiler niet wilt missen.”

Texel Dutch Open

Vanaf woensdag 12 tot en met vrijdag 14 juni zal wederom het Texel Dutch Open plaatsvinden. Dit open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen is al vele jaren onderdeel van de Ronde om Texel zeilweek. In totaal staan er in 3 dagen een tiental wedstrijden gepland. Na afloop zullen er twee Nederlandse kampioenen gehuldigd worden op basis van de Texel Rating, tot en met 105 enerzijds en 105 en hoger anderzijds.

Texelrating

De Texel Rating is in 1984 speciaal voor de Ronde om Texel in het leven geroepen als ratingformule om te komen tot een eerlijk handicapsysteem. Door de Texel Rating kunnen verschillende type catamarans tegen elkaar wedstrijdvaren. Aan het einde van de wedstrijd wordt de eindtijd gedeeld door de Texel Rating van de catamaran waardoor een gecorrigeerde tijd berekend kan worden. De Texel Rating is inmiddels een internationaal erkende standaard geworden in wedstrijden waar verschillende soorten catamarans uitkomen.

Back to Basic, pure sailing

Uit onderzoek, vorig jaar door Satius.nl gehouden onder de deelnemers aan de Ronde om Texel, kwam duidelijk de vraag om een ‘Back to Basic: pure sailing’ benadering naar voren. Een Ronde met nog meer focus op kwaliteit, plezier en veiligheid van de zeilsport voor alle deelnemers.

Voortkomend uit deze ‘Back tot Basic’ behoefte verandert er ook op het water dit jaar het een en ander voor de deelnemers. Race Manager Romkema legt uit: “Op verzoek van veel zeilers verdwijnt de scheiding van het deelnemersveld in een gold en silver fleet. De 2 overall winnaars van de Ronde worden net als bij de Texel Dutch Open bepaald aan de hand van de Texel Rating.”

Startprocedure 

Ook in de startprocedure heeft de Race Manager met zijn team besloten een belangrijke wijziging door te voeren en aan de wensen van de zeilers tegemoet te komen. “We hebben er voor gekozen onder de Z-vlag te gaan starten. Dit betekent dat er bij een te vroege start niet langer automatisch diskwalificatie zal volgen.”

De Z-vlag procedure stelt alle deelnemers in staat om hun race te zeilen, een eindtijd te krijgen en opgenomen te worden in de uitslagenlijst. Waar voorheen een te vroege start betekende dat de zeilers ook hierin niet terug te vinden waren. Cats die nu na het 1 minuut sein over de startlijn, in de driehoek tussen startboeien en de eerste gate, komen krijgen een 20% score straf in plaats van diskwalificatie. “Uniek voor een zeilevenement met zo’n groot deelnemersveld,” aldus Romkema.

Inschrijvingen

Met nog een kleine 4 weken te gaan tot de Ronde lopen de inschrijvingen op schema volgens Romkema: “Op dit moment hebben zich er alweer zo’n 160 cats ingeschreven en is er nog plek voor geïnteresseerden, zij kunnen zich inschrijven via www.roundtexel.com . Daarnaast mogen we ons als Ronde wederom ook op internationale belangstelling verheugen, zo zullen er deelnemers aan de start verschijnen uit landen als: Australië, Duitsland, Engeland, Frankrijk, België en zelfs Hong Kong.” Hiermee blijft de Ronde om Texel ook in 2013 the Biggest Cat Race in the World.

Tags: Last modified: 21 mei 2013
Sluiten