Golden Globe Race, Nieuws

Regels Golden Globe Race (wederom) onderweg aangepast

Een overzicht van week 19

09:52

regels Golden Globe Race aangepast

Hoewel de regels van de Golden Globe Race vorige week aangepast leken te worden aan Guy Waites, heeft de Brit een indrukwekkende inhaalslag geleverd. Met zijn trip door de exclusion zone heeft hij zijn verwachte aankomsttijd teruggebracht naar 9 februari. Als het weer (en vooral de wind) een beetje mee blijft zitten, zou het zomaar zo kunnen zijn dat Waites de deadline in Hobart kan halen.

Ondertussen lijkt ook voor Elliott Smith het halen van de deadline een steeds reëlere mogelijkheid te worden. Het is natuurlijk nog maar de vraag of hij zijn boegspriet daadwerkelijk gaat repareren en in Chichester Class verdergaat, maar de progressie die hij de hele week bleef maken is indrukwekkend. Verwacht wordt dat hij in de loop van volgende week in Fremantle aankomt.

Positie Golden Globe Race vloot 9 januari
Posities van de Golden Globe Race vloot op 9 januari. Foto: GGR

Mogelijke nieuwe uitvaller

De middenmoot, bestaande uit Jeremy Bagshaw en Ian Herbert-Jones, maakt flinke progressie naar Hobart. Voor beide zeilers is het missen van de deadline niet meer aan de orde. Voor Bagshaw wacht in Storm Bay echter nog wel een belangrijke beslissing. In de Atlantische Oceaan heeft de Zuid-Afrikaanse zeiler namelijk te kampen gehad met een lek in een van zijn drinkwatertanks, waardoor hij een flinke hoeveelheid water is verloren.

Met zijn huidige voorraad gaat hij Les Sables d’Olonne niet meer halen, maar nieuw water inslaan in Hobart betekent dat hij uit het klassement van de Golden Globe Race gehaald wordt en verder moet in Chichester Class. Daarnaast begint het onderwaterschip van Olleanna behoorlijk vol te groeien met eendenmosselen, waardoor Bagshaw meer en meer afgeremd wordt. Mocht hij besluiten in Hobart aan land te gaan, dan wordt hij (er vanuit gaande dat Smith in Fremantle stopt of ook in Chichester Class verder zeilt) de elfde uitvaller.

regels Golden Globe Race aangepast
Jeremy Bagshaw bij aankomst in Lanzarote. Foto: GGR / Nora Havel

900 mijl voorsprong

In de kop van de vloot leek de aanval van Simin Curwen eindelijk tot een einde te komen. Kirsten Neuschäfer en Abhilash Tomy werden aan het begin van de week eindelijk verlost van de windstilte die hun gevangen hield. Daarachter kon ook Michael Guggenberger profiteren van een aantrekkende wind. Hierdoor kon het drietal eindelijk weer 24 uurs afstanden van 100 mijl of meer klokken en inlopen op Curwen. Helaas was die vreugde van korte duur. Halverwege de week zakte de wind opnieuw in en kon Curwen zijn voorsprong uitbouwen tot een indrukwekkende 900 mijl. In de strijd tussen de nummers twee en drie lijkt Tomy’s Bayanat bij weinig wind in het voordeel te zijn. De Rustler is iets lichter, waardoor Tomy wel eens uit kan gaan lopen op Neuschäfer de komende tijd.

Aangepaste regels

Dat de Golden Globe Race op zich een opmerkelijke race is, is geen nieuws meer. En ook van enige controverse is gedurende de race geen gebrek. Dat bleek in de vorige editie al bij de finish van Mark Slats. En ook tijdens deze editie zou je vraagtekens kunnen zetten bij de beslissing vorige week waardoor Guy Waites zonder tijdstraf door de exclusion zone kon zeilen. En daar is het niet bij gebleven. Afgelopen week werd namelijk bekend dat het vierde media drop-off punt in Punta del Este uit de race gehaald is. In tegenstelling tot de andere drie punten zat Punta del Este niet in de originele Golden Globe Race in 1968. Omdat de deelnemers nu te ver uit elkaar liggen acht de organisatie een vierde drop-off punt niet langer relevant.

Een opmerkelijke beslissing, omdat de toevoeging van het vierde media drop-off punt de race een stuk eerlijker maakte. De deelnemers werden zo namelijk gedwongen om allemaal grofweg dezelfde route te varen. Zodoende is het totale aantal gezeilde mijlen voor iedereen ongeveer gelijk bij de finish. Volgens de organisatie heeft dit niet meegespeeld in de beslissing om het vierde punt toe te voegen. En ook niet in het besluit dit later te laten vervallen. Punta del Este was vooral bedoeld om beeldmateriaal uit de Zuidelijke Oceaan te krijgen van de deelnemers. Blijkbaar is dat niet belangrijk genoeg om in de race te laten.

regels Golden Globe Race aangepast
De oorspronkelijke route van de Golden Globe Race 2023. Foto: GGR
Positie van de Golden Globe Race vloot op 15 januari
Positie van de Golden Globe Race vloot op 15 januari. Foto: GGR

Omslagfoto: GGR / Nora Havel

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , , Last modified: 19 januari 2023
Sluiten