Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Pieter Heerema gaat voor ‘kruisje’ in Vendée Globe

12:07

Het liefst had Pieter Heerema zijn voorgenomen deelname aan de komende editie van de Vendée Globe nog even stil gehouden. “Ik moet mij eerst zien te kwalificeren”, aldus de 64-jarige zeiler die geschiedenis kan schrijven. Het zou voor het eerst zijn dat een Nederlander aan deze vierjaarlijkse non-stop wereldomzeiling voor solozeilers meedoet.

Heerema 2 kleinHet nieuws over de voorgenomen deelname van Pieter Heerema werd deze week op een persconferentie van de organisatie wereldkundig gemaakt. De geruchten gingen al wat langer, maar Heerema hield zich bewust stil. “Ik heb pas echt iets te melden als ik mij weet te kwalificeren en dus kan starten. Aan de Vendée Globe mogen 27 solozeilers meedoen. Ik sta op dit moment op de 26e plaats op de voorlopige deelnemerslijst.” Heerema zal zich de komende maanden moeten kwalificeren door de oceaan tweemaal solo over te steken.

Over de wedstrijd wordt gezegd dat het aan de start mogen verschijnen bijna net zo lastig is als de race zelf. Pieter herkent dat wel: “Het is een solorace en dat betekent dat je overal alleen voor staat. Je kunt straks op niemand terugvallen.”

Koopje

Heerema, regerend Nederlands kampioen in de Draak, beschouwt zijn deelname aan de Vendée Globe als een buitenkans. Dat komt ook door de 60-voets IMOCA, een modern VPLP-Verdier ontwerp met foils, die hij voor 3,5 miljoen euro op de kop wist te tikken. De hagelnieuwe racemachine was aanvankelijk voor de Italiaan Andrea Mura bestemd, maar die kon niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen, waardoor Heerema de boot ‘als koopje’ kon overnemen. “Als dat niet was gebeurd, dan had ik sowieso niet meegedaan”, laat Pieter telefonisch vanuit Frankrijk weten. De afgelopen dagen zat hij daar in de schoolbanken om zijn meteokennis bij te schaven.

Het liefst was Heerema na aankoop direct met zijn boot gaan zeilen, maar de constructieve problemen die ontstonden op de nieuwe generatie IMOCA’s tijdens de Transat Jacques Vabre (slechts één van de vijf boten haalde de finish) deden hem besluiten zijn nieuwe aankoop eerst flink onder handen te nemen.

Verstevigd

No Way Back, zoals Heerema zijn dure speeltje heeft genoemd, is inmiddels op allerlei manieren verstevigd. Een noodzakelijke aanpassing, maar wel een tegenslag in de toch al beperkte voorbereidingstijd.

Heerema kleinHij kan niet wachten om zijn racer naar de Canarische eilanden over te zeilen, waar hij zich verder zal voorbereiden op zijn eerste kwalificatiesolorace die op 9 april start en naar Amerika voert. Hij weet zich gesteund door de Franse zeilgrootheid Michel Desjoyeaux, die hem met al zijn kennis bijstaat.

De geschiedenis laat zien dat deelnemen aan de Vendée Globe niet zonder gevaar en risico is. Heerema is zich daarvan bewust. “Belangrijk is dat de verwachtingen en eisen die je aan jezelf stelt realistisch zijn.” En realistisch is de zeiler uit Warmond. Hij vergelijkt zijn deelname met de Elfstedentocht. “Er zijn schaatsers die de tocht kunnen winnen, maar de meerderheid doet mee voor het kruisje. Ik doe aan de Vendée Globe mee voor het kruisje en beschouw het vooral als een prestatietocht”, aldus Pieter, die zich gesteund weet door de Nederlandse zeilwereld. “Ik heb al ongelooflijk veel leuke reacties gehad.”

De start van de komende Vendée Globe is op zondag 6 november 2016 vanuit Les Sables d’Olonne, Frankrijk.

Tags: , Last modified: 9 februari 2016
Sluiten