Actueel, Nieuws

Olympische voorbereidingen bij Copa Brasil de Vela

10:41

De Nederlandse olympische zeilers komen van dinsdag 15 tot en met zondag 20 december in actie tijdens de Copa Brasil de Vela. Alleen Finn-zeiler Pieter-Jan Postma is niet van de partij. De Braziliaanse zeilwedstrijd is voor de zeilers een goede voorbereiding op de Spelen in 2016, die ook in Rio worden verzeild.

De Copa Brasil is de laatste mogelijkheid om voor de Olympische Spelen wedstrijduren te maken in de Guanabara baai. Vandaar ook dat een groot deel van de Nederlandse zeilequipe is neergestreken in Rio.

Rutger van Schaardenburg

Rutger van SchaardenburgDe Europees kampioen in de Laser wil vaaruren maken in Rio. De uitdagende omstandigheden in de baai vragen om een allround zeiler. Van Schaardenburg weet daar wel raad mee; in 2014 pakte hij de zilveren medaille op hetzelfde water tijdens het testevenement.

Van Schaardenburg weet zich in Rio gesteund door zijn Team Delta Lloyd-trainingspartner Nicholas Heiner die zich tot aan de Olympische Spelen heeft gecommitteerd aan het programma van Van Schaardenburg. Heiner: “We gaan elkaar beter maken. Rutger wil een medaille winnen op de Spelen en ik wil WK’s winnen!” Bekijk ook het interview met Van Schaardeburg over zijn ‘Road to Rio’.

Marit Bouwmeester

Marit Bouwmeester, die eind november in Oman als tweede eindigde op het WK Laser Radial, is heel duidelijk in haar doel voor de Olympische Spelen: “Ik denk dat ik zelf de allerbeste ben. Dat wil ik laten zien. Ik ga er alles aan doen om volgend jaar die gouden medaille te halen.”

Over het doel deze komende week is de 27-jarige zeilster ook duidelijk, Bouwmeester: “Het is heel belangrijk om de wedstrijdlocatie te verkennen. Overal zijn de golven anders. Je hebt veel stromingen in het water en de wind verandert door de bergen, dat moet je allemaal leren kennen. Ik heb al veel gevaren in Rio, maar het is iedere keer weer anders en wedstrijden zijn altijd anders dan trainingen.” Bekijk hier het interview over de prestatiedrang van Marit Bouwmeester.

Mandy Mulder en Coen de Koning op weg terug

Mulder en De KoningNa een sleutelbeenbreuk bij Coen de Koning begin september zal de Copa Brasil voor het duo in de Nacra 17 de eerste serieuze testwedstrijd worden. De Koning “Ik ben nog niet de oude. Maar ik denk wel dat ik weer mijn uren op de boot kan gaan maken om die laatste stap te maken.” Coen de Koning en zijn nieuwe coach Guido Alkemade spraken met Zeilen over hun Road to Rio.

Guido Alkemade nieuwe coach Nacra 17

Sinds begin oktober wordt het Nacra 17-duo begeleid door hun nieuwe coach Guido Alkemade. Alkemade deed als zeiler mee aan de Olympische Spelen van 1984 en was reservebemanning op de spelen van 1988. Vorig jaar begeleidde Alkemade Nicholas Heiner in de Laser naar de wereldtitel.
Over zijn nieuwe rol als coach zei hij:  “Het zijn hele ervaren zeilers dus ik moet niet alles voor ze gaan beslissen. Ik kan alleen meegaan in het denkproces en ze behoeden voor fouten. Speerpunt in onze campagne is de communicatie. Hoe communiceer je? Hoe ga je om met tegenslagen? Hoe pep je elkaar op? Wat voor signalen kan je bij elkaar opvangen.”

Afrodite Zegers en Anneloes van Veen

Half oktober verzekerden Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen zich op het WK 470 in Israël van een olympisch ticket. Voor beide wordt het hun eerste Spelen. Over het doel voor komende week is Afrodite duidelijk: “Wij moeten ons voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. Hoe is het racen in Rio, daar moeten we nog meer informatie over verzamelen. Dus er is nog genoeg te doen voor ons voor de Spelen. Daar beginnen we komende week mee.” Bekijk hier het interview met het 470-duo op weg naar Rio.

Pieter-Jan Postma

Postma slaagde op het WK Finn afgelopen maand om Nederland als land te kwalificeren voor de Spelen in de Finn-klasse. Postma had de nationale selectie al gewonnen en voldaan aan de eis van NOC*NSF. De Fries is dus zeker van zijn ticket naar Rio. Postma slaat de wedstrijden van de Copa Brasil de Vela over. In een interview geeft Postma commentaar op zijn laatste WK in Takapuna, Nieuw-Zeeland.

Nina Keijzer en Clair BlomNederlanders actief in de 49erFX

In de spectaculaire 49erFX-klasse is Nederland alleen vertegenwoordigd door het team van de Delta Lloyd Talentploeg met zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz.

Het Magic Marine Team van Nina Keijzer en Claire Blom geeft de voorkeur aan de wereldbekerwedstrijden in Miami in januari 2016 gevolgd door het WK in februari 2016 op het Noord-Amerikaanse continent. Keijzer en Blom hebben de nationale kwalificaties gewonnen en willen in het voorjaar van 2016 voldoen aan de eis van NOC*NSF om zich definitief te kwalificeren op naam voor deelname aan de Olympische Spelen.

Dorian van Rijsselberghe

De olympisch kampioen windsurfen is duidelijk over het belang van de Copa Brasil voor zijn campagne naar Rio. Van Rijsselberghe: “We mogen gewoon weer lekker een wedstrijdje varen. Het is belangrijk om hier uren te maken. De omstandigheden hier zijn altijd lastig. Nu is het hier zomer dus is het weer wat anders dan de vorige keer tijdens het testevent en als straks tijdens de Spelen. Maar het is altijd goed om hier te zijn en uren te maken.”

Van Rijsselberghe is niet alleen in Rio maar weet zich gesteund door zijn trainingspartner Kiran Badloe, die zich focust op de Spelen van Tokyo in 2020.

Lilian de Geus

Voor de windsurfster is na anderhalve maand rust het laatste traject naar Rio ingezet. Onder leiding van de kersverse Coach van het Jaar Jacco Koops bereidt De Geus zich voor op haar eerste Spelen. De Geus: “Ik heb dit jaar laten zien bij de wereldtop te kunnen horen. Nu moet ik nog constanter worden. De baai in Rio is altijd lastig. Mooi dat we de kans hebben om hier nu nog een keer een wedstrijd te varen.” Bekijk hier het interview met Lilian en haar coach Jacco.

Copa Brasil

De Copa Brasil duurt zes dagen. Op de eerste vijf dagen staan twee of drie races per dag per klasse op het programma. Het evenement wordt afgesloten met een medalrace op zondag 20 december. Meer informatie over de Copa Brasil de Vela: www.cbvela.org.br

 

Tags: , Last modified: 16 december 2015
Sluiten