Nieuws

Ocean Globe Race: wedstrijd in de geest van de Whitbread Round the World Race

13:19

De organisatoren van de Golden Globe Race hebben een nieuwe wedstrijd aangekondigd: de Ocean Globe Race (OGR). In 2023, 50 jaar na de eerste editie van de Whitbread Round the World Race, moeten de deelnemers met soortgelijke boten de race varen. De wedstrijd zal volgens dezelfde lijnen als die van Golden Globe Race worden gezeild, dus zonder moderne uitrusting.

Alleen GRP-productiejachten van 47 ft. tot 66 ft. LOA, die zijn ontworpen vóór 1988 met de eerste van het type dat uiterlijk in 1988 werd gelanceerd, (FLYER Class-uitzonderingen tot 68 ft.) mogen deelnemen. Kijk hier voor meer informatie over de verschillende boottypen en klassen. Daarnaast zijn computers, satellieten, GPS-systemen en hightech-materialen niet toegestaan. En er kunnen maximaal 30 deelnemers meedoen aan de OGR. Klik hier om naar de officiële website van de retrorace te gaan.

Golden Globe Race.

Na het succes van de GGR

Oprichter Don McIntyre: “Velen waren verrast toen we in 2015 de vijftigste verjaardag editie van de Golden Globe Race (GGR) lanceerden. De wereld had nog nooit zoiets gezien. Er was niks anders waar rondvliegende solozeilers een stap terug konden doen naar de menselijke basisuitdaging. Ik geloofde dat er andere schippers waren die hetzelfde wilden als ik. De rest is geschiedenis en de GGR was een enorm succes. Op het moment dat ik zou weten dat de GGR een succes zou zijn, wilde ik de Ocean Globe Race lanceren.”

Bekijk hieronder de video waarin McIntyre de nieuwe race bekendgemaakt:

De drie kapen ronden

De Ocean Globe Race zal naar verwachting op 10 september 2023 in Europa starten. De race duurt acht maanden. De zeilers moeten vier etappes varen en de drie grote kapen ronden. De vloot komt waarschijnlijk langs Zuid-Afrika en Australië of Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. In september 2020 worden de tussenstops en de exacte route onthuld.

Ocean Globe Race vs. The Ocean Race

De Ocean Globe Race moet je niet verwarren met The Ocean Race (voorheen de Whitbread Round the World Race en Volvo Ocean Race). Eind 2021 gaat deze zeilwedstrijd van start. In tegenstelling tot de Ocean Globe Race wordt binnen deze race wél gebruik gemaakt van nieuwe technieken. Klik hier om meer te lezen over The Ocean Race.

Bekijk hier een video over de eerste Whitbread Round the World Race:

Omslagfoto: website Ocean Globe Race

Tags: , , , , , , Last modified: 1 juli 2019
Sluiten