Actueel

Nu in Zeilen: Zo zeil je een tri in 10 stappen

08:31

Hoe is het om met een trimaran te varen? Dat die snel zeilt, is bekend, maar hoe beheers je zo’n drierompig zeilmonster? Peter Schermer verlaat zijn veilige monohullkuip en stapt aan boord van een trimaran.

Nog niet eerder zeilde ik op een trimaran. Maar nadat ik meerdere malen met een noodgang voorbij gezeild werd, begon het toch te kriebelen. Hoe zou dat nou varen? Tijd voor een proef op de som. Waterland Yacht­ Charter in Monnickendam verhuurt de Dragonfly 28 Touring. Speciaal voor wie nog geen ervaring heeft, organiseert het een verplichte praktijkcursus van een dag. Nanno Schuttrups, eigenaar van de boot, neemt me onder zijn hoede en belooft alles uit te leggen.

 Vaar als een monohull met zijspan

Een beetje onwennig stap ik op de bakboordtrampoline. “De basis van het zeilen verschilt niet veel met die van een snelle monohull,” legt Schuttrups uit. “In tegenstelling tot de catamaran gaat een trimaran net zo gemakkelijk overstag als een monohull.” Via een opstapje dat in ingevouwen toestand als gangboord fungeert, stap ik de kuip in. Ik waan me weer op een gewoon zeiljacht. Lieren, vallen, schoten en helmstok vind ik op dezelfde plek terug. Een keurige buiskap biedt beschutting aan de bemanning. Bij nadere inspectie vallen wel wat verschillen op: op de kuiprand, bij de lier, zijn stickers geplakt met daarop fold-in en fold-out.
In een open schap in de kuiprand zie ik een rondlopende lijn die uit een dubbele valstopper komt. Die lijn zorgt ervoor dat, vanaf de lier, beide rompen in-­ en uit­gevouwen kunnen worden. Schuttrups wijst me op de veiligheidskabels die diagonaal onder de trampoline doorlopen: “Die voorkomen dat de romp tijdens het zeilen invouwt. Bij Dragonfly heet dit het swing wing system; het borgt de rompen met een staaldraad en karabijnhaak. Je moet het systeem eerst losmaken voordat je de boot kunt invouwen.”

Bij manoeuvreren: vouw de tri in

“Op het water is deze tri zes en een halve meter breed. In de haven, op zijn smalst, is­-ie 2,54 meter. Bij deze trimaran duurt die transformatie slechts een minuut. Dat is natuurlijk ideaal in jachthavens, maar ook in sluizen. Meestal ligt de boot afgemeerd in een box; dat scheelt behoorlijk in haven­geld. Huurders adviseren we om in een sluis tenminste één romp in te klappen. Op die manier verloopt het aanleggen net zo soepel als bij een monohull. Het is niet nodig om de boot altijd volledig in te vouwen,” vervolgt Schuttrups.

Zeilen 03/2020

Waarom is het niet nodig om de romp volledig in te klappen? Waarom grapt Peter “Haal de Windex maar weg?” Kan een tri wel of niet kapseizen? En wil je meer weten over de verhuur van een tri? Je leest het allemaal in Zeilen 03/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 maart verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Klaas Wiersma
Tekst: Peter Schermer
Met dank aan Nanno Schuttrups en Waterland Yachtcharter Monnickendam

Tags: , , , , , Last modified: 9 maart 2020
Sluiten