Actueel

Bemanning Maxi Edmond de Rothschild staakt recordpoging

18:53

Twee teams passeerden in de nacht van 25 november de denkbeeldige startlijn bij het eiland Ouessant om te beginnen aan de Jules Verne Trophy. Slecht drie racedagen later moest één van de deelnemers, Gitana Team dat zich aan boord van Maxi Edmond de Rothschild bevindt, de poging om als snelste non-stop rond de wereld te zeilen al staken. De trimaran heeft ‘iets’ geraakt en dat heeft schade tot gevolg. De andere kandidaat, Sodebo, ligt op het moment van schrijven 28,95 mijl voor op het bestaande record.

De schippers Franck Cammas en Charles Caudrelier hebben met het walteam overlegd en besloten om terug te keren naar Lorient. Door de aanvaring was het niet meer mogelijk om het maximale uit de boot te halen. Zo was er schade aan de bakboord foil. Dat laat Cammas weten is een videoboodschap. Ook zegt hij dat het team verwacht dat ze na de reparatie weer snel standby kunnen zijn voor een tweede poging deze winter en dat ze hun kans dan beter inschatten.

Sodebo Ultim 3

Het andere team dat probeert om het huidige wereldrecord te verbreken, is aan boord van Sodebo Ultim 3. Thomas Coville en nog zeven bemanningsleden proberen om voor 5 januari 2021 om 02:55 uur weer terug bij Brest te zijn. Voor die tijd hebben zij dan de drie kapen gerond. Als dat lukt, hebben zij het zeilrecord rond de wereld, in 2017 gevestigd door Francis Joyon, te pakken. Joyon en zijn crew zeilden 40 dagen, 23 uur 30 minuten en 30 seconden over hun ronde om de wereld aan boord van IDEC Sport.

Benieuwd of Sodebo Ultim 3 een nieuw wereldrecord gaat vestigen? Klik hier om ze te volgen via de tracker.

Klik op de afbeelding om naar de tracker te gaan.

Lees ook: Voorkomen (Vendée Globe-)zeilers zo ‘de grote klap’?

Omslagfoto: Yann Riou / PolaRYSE / Gitana S.A., , © Eloi Stichelbaut / PolaRYSE / Gitana S.A.

Tags: , , , , , Last modified: 30 november 2020
Sluiten