Nieuws

Medemblik verliest boegbeeld, Allianz Regatta verhuist naar Almere

De grootste meerdaagse internationale zeilwedstrijd in Nederland verhuist na 36 jaar naar Almere. Daar zal de wedstrijd in 2022 onderdeel uitmaken van de Dutch Water Week op en rond het Markermeer.

11:46

De Allianz Regatta in Medemblik, de grootste meerdaagse internationale zeilwedstrijd in Nederland, verhuist na 36 jaar naar Almere. Dat maakte het Nederlands Watersportverbond, organisator TIG-sports en hoofdsponsor Allianz vorige week bekend. De wedstrijd in de World Cup zal in 2022 onderdeel uitmaken van de Dutch Water Week op en rond het Markermeer, dat 27 mei tot en met 5 juni plaatsvindt.

Einde van een tijdperk

De verhuizing van het Olympische zeiltoernooi naar Almere betekent het einde van een tijdperk. Sinds 1985 kwam de internationale zeiltop jaarlijks in mei naar Medemblik, voor wat sinds begin dit jaar bekend staat als de Allianz Regatta. De zeilwedstrijd kende verschillende namen, waaronder Spa Regatta en Delta Lloyd Regatta. In 2013 raakte de wedstrijd de wereldbekerstatus kwijt, maar die keerde dit jaar weer terug. De laatste jaren bleef het aantal inschrijvingen dalen. De komst van Allianz als nieuwe hoofdsponsor gaf hoop om het tij te doen keren.

Arno van Gerven, directeur Watersportverbond: “Wij zijn Medemblik ontzettend dankbaar voor de cruciale rol die het heeft gespeeld in de ontwikkeling van onze sport. De regatta is toonaangevend en innovatief en dat willen we blijven. Daarvoor hebben wij een plan opgesteld in samenwerking met onze vaste eventpartner TIG Sports. Een plan dat meer en stevige partners vraagt die onze ambitie willen omarmen.”

Dutch Water Week

De Allianz Regatta zal vanaf 2022 opgenomen worden in een breed watersportevenement, de Dutch Water Week, waar de organisatie watersport in al zijn pluriformiteit wil laten samenkomen. Dat wil zeggen dat naast de strijd van de wereldtop in de Olympische klassen, de kern van het evenement, er nog veel meer op het programma staat op en rond het water van Almere en Lelystad. Nederlandse en buitenlandse wedstrijdzeilers zullen tegen hetzelfde decor ook in andere klassen om het Open Nederlands Kampioenschap strijden. Daarnaast zijn er nog demonstraties, beurzen, een XL-versie van Optimist on Tour, kano/sup-toertochten, extreme watersporten, noem maar op. Van Gerven: “Wij denken dat er ruimte is tussen Sail Amsterdam, waar een miljoenenpubliek op afkomt, en zeilwedstrijden die door niemand worden gevolgd.” Het Watersportverbond laat weten dat alle evenementen met een link naar water welkom zijn om zich aan de Dutch Water Week te verbinden.

Optimist on Tour (c) Marinus van Sijdenborgh de Jong

“Dit is een keuze voor het geld”

In Medemblik klinkt er teleurstelling. “We verliezen een van de boegbeelden van Medemblik”, zegt topsportcoördinator Pieter Verhoogt van Team Medemblik. “Samen met het Watersportverbond waren er plannen om de regatta te laten groeien, maar die plannen werden door het verbond bijgesteld tot een niveau dat helaas niet meer bij Medemblik past.” Want voor het realiseren van de grootse plannen zijn ook grote sommen geld nodig. Jaarlijks deed de gemeente van Medemblik een bijdrage van 40.000 euro, maar volgens de Volkskrant was Almere bereid het vijfvoudige op tafel te leggen. “Op een gegeven moment zit er een einde aan de financiële mogelijkheden. Vanuit een topsporthart vind ik het ook pijnlijk dat er is gekozen voor een minder goede locatie. Op het Markermeer is veel fonteinkruid en liggen er enkele grote vaarroutes voor de beroepsvaart. Dit is een keuze voor het geld, en niet voor de sport.”

Fonteinkruid

“Geld is zeker niet de enige reden om het evenement naar Almere te verhuizen”, vertelt Simon Keijzer van TIG Sports. “Ook de locatie is belangrijk om het evenement aantrekkelijk te maken. Dichterbij een metropool bereik je meer mensen. Het water is ruim genoeg om interessante banen te leggen en kent zijn eigen uitdagingen. Het fonteinkruid is inderdaad een punt van bezorgdheid, maar als het een koud voorjaar wordt zullen we er wellicht niet veel last van krijgen. Anders moeten we maaien. Daarover zijn we in overleg met de overheid en de provincies.”

Watersport blijft belangrijk in Medemblik

Met de Watersport in Medemblik is het gelukkig niet afgelopen na het vertrek van de regatta. Topsportcoördinator Pieter Verhoogt: “Er zijn genoeg mooie zeilevenementen in het jaar zoals WK’s en EK’s. Het Regatta Center noteerde in 2019 naast de regatta nog 55 dagen met competities op het water. Volgens mij hoort het water bij ons bij de top drie van de wereld, dus watersport blijft een belangrijke pijler.”

Tags: Last modified: 4 november 2021
Sluiten