Nieuws

Jules Verne Trofee: Francis Joyon probeert het nog eens

08:59

Francis Joyon, Schipper IDEC Sport

Francis Joyon, Schipper IDEC Sport

Recordzeiler Francis Joyon verzamelt zijn team waarmee hij vorig jaar een poging deed de Jules Verne Trofee te veroveren nog eens om alsnog als snelste rond de wereld te zeilen op de reuzetrimaran IDEC Sport. Het team en de boot blijven ongewijzigd, dus ook de Nederlandse walnavigator Marcel van Triest; ‘ The Flying Dutchman’ doet weer mee vanuit zijn kantoor op Mallorca. ‘ Het liefst vertrekken we zo vroeg mogelijk. Als het kan al eind oktober, zodat we goede wind hebben bij terugkomst op de Atlantische Oceaan’, aldus Joyon op de website van IDEC Sport. Vorig jaar kwam Joyon twee dagen te laat aan om het oude record van Loïck Peyron uit 2012 te verbeteren. Vooral het laatste deel op de Atlantische Oceaan brak zijn team en dat van Spindrift II, op. Peyron zeilde in 2012 met de Maxi-trimaran Banque Populaire V in 45 dagen 13 uur 42 minuten en 53 seconden non-stop de wereld rond met Marcel van Triest als walnavigator.

IDEC Sport

De dertig meter lange rode trimaran van Joyon is een oudgediende in de Jules Verne. Bij de doop in 2006 kreeg het schip de naam Groupama 3 waarna Franck Cammas in 2007 (gekapseisd bij Nieuw Zeeland) en in 2010 (nieuw record) de Jules Verne ermee zeilde. In 2013 kocht Banque Populaire de trimaran en doopte het om tot Banque Populaire VII om er vervolgens de Route du Rhum mee te winnen. Nu vaart Joyon met een zes koppige bemanning onder de naam IDEC Sport met dezelfde trimaran weer de Jules Verne. Bijzonder is de kleine bemanning, want Cammas voer in 2010 met negen bemanningsleden rond de wereld. Joyon heeft dit mogelijk gemaakt door de nodige aanpassingen aan het tuig. Zo werd er een kortere mast opgezet. Het totale zeiloppervlak bedraagt 678 vierkante meter.

Jules Verne Trofee

IDEC Sport

IDEC Sport

Geïnspireerd door het boek De Reis om de wereld in tachtig dagen (1882) van de auteur Jules Verne bedacht de Fransman Yves Le Cornec in 1985 de Jules Verne Trofee. De uitdaging was om in een tijd van minder dan 80 dagen rond de wereld te zeilen. De regels werden in 1990 opgesteld met de hulp van beroemde zeilers zoals Sir Robin Knox-Johnston, wijlen Sir Peter Blake en Bruno Peyron. Een prijs werd gesmeed en ter beschikking gesteld aan de schipper van het schip dat zonder fysieke hulp van buiten af non-stop het snelst rond de wereld zeilt vanaf de startlijn tussen de Créac’h vuurtoren op het Franse eiland Ouessant en de Lizard Vuurtoren in het Britse Cornwall. Sinds 1993 werd er 24 keer gestart en het record werd negen keer gevestigd. De eerste die dat deed was Bruno Peyron in 1994 met 79 dagen 6 uur en 15 minuten. De focus van de uitdaging is inmiddels verschoven naar een eindtijd van onder de 40 dagen.

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten