Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Henk de Velde gaat terug naar het ijs

11:55

De plannen: “Zo noord mogelijk”.  In de zomer van 2013 zeilt hij richting Noordpool.

De plannen: “Zo noord mogelijk”.  In de zomer van 2013 zeilt hij richting Noordpool.

“Ik ben al op 81,25 graden noord geweest met Campina, maar ik wil nog verder, ik wil de 82 graden voorbij”, zegt Henk de Velde. Zo dicht bij de Noordpool is nog nooit iemand geweest met een zeilboot. “Toen ik er was was het zo stil en zo anders, het was een heel andere wereld. Ik dacht: hier wil ik nog eens naartoe.”

Op de motor
De Velde’s huidige trimaran Juniper is niet geschikt voor de barre omstandigheden in het ijs, dus hij is op zoek naar een andere. Hij heeft een nieuwe op het oog. “Een stalen motorsailer. Ja, veel zeilers zullen zeggen, Henk, wat doe je nu? Maar ik wordt ook een dagje ouder en ik wil er wel op wonen. Wat meer ruimte is dus fijn. Je kunt daar in het noorden trouwens ook weinig zeilen, er is bijna geen wind. Al die jongens die de passages doen zijn ook bijna alleen maar aan het motoren.”

Vooralsnog hangt de koop af van de verkoop van zijn huidige boot. “Het geld voor een andere boot zou ik zo kunnen lenen, maar wat moet ik met twee boten? Dat wordt wat duur.” De trimaran gaat binnenkort op de kant voor een grote schoonmaak. “Een Fransman heeft al een tijdje interesse”, zegt De Velde.

‘Pakijs 2013’
Als alles volgens plan verloopt vertrekt De Velde in 2013 aan het begin van de zomer. “Ik noem het ‘Het kleine plan’. Voor anderen is het misschien groot, maar het voor mij is het klein. Ik kan in juni weg gaan en bijvoorbeeld in oktober weer terug zijn.”

Meevaren
De Velde heeft op zijn reis ook wel plaats voor een of twee mensen. “Maar niet omdat ze ‘even met Henk’ willen zeilen. Zeilen zullen we sowieso niet veel doen daar. En ik vraag er ook flink wat geld voor.” De Velde is op zoek naar onderzoekers of mensen die geïnteresseerd zijn in het gebied aldaar. “Ik ben ook in gesprek met een cameraploeg, die dan dan kan filmen hoe het daar is, op die kleine eilandjes boven Spitsbergen.”

Henk op tv
Tijdens zijn laatste reizen heeft De Velde ook videobeelden gemaakt. Onder de titel ‘Een zeezwerver onderweg naar

huis’ worden die beelden  vanaf maandag 14 mei tien weken lang iedere week uitgezonden op TV Oost. (MvS)

Foto’s: Michael Pilarczyk/Henk de Velde

Tags: Last modified: 11 mei 2012
Sluiten