Nieuws

Heiner Talents naar de Volvo Ocean Race

12:57

(c) Laurens Morel - Salty Colors

De ambitieuze zeilers van de Team Heiner Talents willen deelnemen in de Volvo Ocean Race van 2020. Team Heiner leidt sinds 2011 jonge zeilers tussen de 18 en 23 jaar op in het Talent programma en is erop gericht om het talent maximaal te ontwikkelen. Veel Heiner Talents zijn inmiddels doorgedrongen tot de nationale en internationale zeil top. Het volgende doel is deelname aan de Volvo Ocean Race.

De essentie van het talentprogramma is om jongeren in staat te stellen het maximale resultaat te halen met hun eigen talent. Met de juiste ondersteuning zijn zij in staat gebleken om zichzelf voortdurend te verbeteren. Team Heiner Talents hebben onder meer deelgenomen aan de Fastnet Race, de Rolex Big Boat series, de Middle Sea Race en de Sydney Hobart Race, maar zijn ook actief in het Olympisch zeilen, optimist coaching en onderhoud van grote wedstrijdboten.

Waarschijnlijk het jongste team ooit

Team Heiner Talents. Foto: Laurens Morel

Het streven is dat het team wat de Volvo Ocean Race zeilt voor 100% uit Talents bestaat. Daarmee is het waarschijnlijk het jongste team ooit dat aan de Volvo Ocean Race deelneemt. Er stappen geen zeilers aan boord die niet zelf ook het Team Heiner Talents programma hebben gevolgd. “Alleen de zeilers die zich in dit programma voldoende als persoon en op zeiltechnisch vlak hebben ontwikkeld om veilig de wereld rond te kunnen zeilen, worden geselecteerd. Komende tijd zetten we de Team Heiner Talents opleiding ook internationaal op. De verwachting is dat het merendeel van het team dat de Volvo Ocean Race gaat zeilen Nederlands is”, aldus Helga Oosterkamp van Team Heiner.

Voorbereiding op grotere boten

De Team Heiner Talents hebben vanaf nu nog 3,5 jaar de tijd om zich voor te bereiden. Zij hebben tot nu toe veel gezeild op de J109 en Max Fun 35, en met eigenaren op 40+ ft boten. De volgende stap is om op grotere en speciale boten te varen, zoals onder andere de Team Heiner 38 met haar canting keel, de Volvo 60, ‘Team Heiner One’ – voormalig Tyco uit de 2001/2002 VOR – en daarna de boot die door de Volvo Ocean Race wordt uitgekozen voor 2020. Ook de meerdaagse trainingen op zee worden uitgebreid.

Het beste uit jezelf en het team halen

Heiner Pups 2016

De opleiding die de Talents doorlopen duurt vier jaar en omvat alle aspecten van het kielboot zeilen. Boothandling, zeiltheorie, individuele kennis, samenwerking en groepsprocessen, onderhoud van schepen, beheersen van verschillende zeilposities aan boord, navigeren, enzovoorts. Daarnaast wordt een programma doorlopen op het gebied van leiderschaps- en teamontwikkeling, met onder meer inzicht in persoonlijke en teamdrijfveren en tal van persoonlijke vaardigheden. De opleiding is toegankelijk voor iedereen met talent en motivatie, ongeacht afkomst of inkomen; aan deelname zijn voor de talents geen kosten verbonden. Team Heiner Talents worden toegelaten op basis van een uitgebreide selectie.

 

Tags: , Last modified: 30 maart 2021
Sluiten