Nieuws

Handleiding wedstrijdzeilen – deel 3: Ruimte!

08:30

Het wedstrijdseizoen is begonnen. Ook de avondzeilcompetities gaan weer van start. Nog geen wedstrijdervaring? Geen probleem: deze handleiding behandelt in vijf afleveringen de belangrijkste onderdelen van het wedstrijdzeilen. Speciaal voor beginners. Deze maand: hoe rond je een boei?

Klik hier om deel 1 te bekijken: starten voor beginners. En hier voor deel 2: Een slim kruisrak varen.

Voor een startend wedstrijdteam is het zeilen van de wedstrijdbaan zelf soms al een hele opgave. Want zeg nou eerlijk: wanneer zeil je als gewone toerzeiler een boei zo scherp aan dat je hem bijna kunt raken, ga je er vervolgens haaks omheen en pas je daarna zo snel mogelijk je hele tuig aan? Het vergt wel wat oefening om met je team als een geoliede machine op deze manier een boei te ronden.
Gijs Vlas: “Bij de boei kun je zo een paar plaatsen winnen, of verliezen natuurlijk. De aanloop naar een boei is als een trechter; alle boten komen samen naar een punt. Bij de boei is het altijd druk.”

Rookie bij de boei

We pikken de wedstrijd van ons beginnende wedstrijdteam op Rookie weer op. “We halen hem!” roept Nynke als ze over haar uitgestoken arm naar de boei kijkt. Schipper Jan neemt liever het zekere voor het onzekere en wil nog iets verder doorvaren. Maar dan komt tegenstander Weerloos in beeld. Deze boot vaart over bakboord en kan de boei al bezeilen. Jan moet nu kiezen of hij achterlangs zal gaan of niet. Overstag! Rookie kiest voor de aanval en klapt onder Weerloos. Samen varen ze op de boei af. “Hebben wij recht op ruimte?” vraagt Henk. “Dan moeten we wel boord-aan-boord liggen in de zone,” antwoordt Nynke parmantig. Ze heeft het reglement er vanmorgen nog op nageslagen. De boeg van Rookie komt tot halverwege de romp van Weerloos; al wílde Jan uitwijken, het zou niet eens meer kunnen. Toch maakt Weerloos het nog even spannend door recht op de boei af te zeilen.
“Ruimtûh!” roept Jan. Weerloos houdt ramkoers en blijft recht op de boei af varen. Pas als Jan nog een keer om ruimte roept, loeft de tegenstander wat op. “Zo is het wel genoeg toch?” klinkt het van de andere boot. Het blijkt een pesterijtje.

Afvallen

Vlak voor het ronden van de boei merkt Jan dat de spinaker nog niet is klaargemaakt. Henk duikt de kajuit in om de zeilzak te pakken. De andere zeilers komen snel uit de reling. Rookie glijdt langs de boei maar als Jan vervolgens wil afvallen, gaat de boot rechtdoor. Terwijl de fok al gevierd is, staat het grootzeil nog strak – Henk is immers de zeilzak aan het pakken. Achter de boot vormen zich draaikolken door het roer dat bijna dwars achter de boot staat. “Hee, vallen!” klinkt het vanaf Weerloos. “Lukt niet!” kan Jan nog antwoorden. Pas als Nynke de grootschoot losgooit, komt het schip rechtop. Nu luistert de Dehler wel naar zijn roer, valt af en maakt meteen flink snelheid.

Zeilen 06/2019

Ben je benieuwd naar de rest van de uitleg? Wat is de beste manier om een boei te ronden? En met welke regels moet je rekening houden? Je leest het in Zeilen 06/2019! Koop het nummer hier online. De editie is ook tot en met woensdag 20 juni verkrijgbaar in de winkel.

Lees ook: Handleiding wedstrijdzeilen – deel 1: Starten voor beginners
En: Handleiding wedstrijdzeilen – deel 2: Een slim kruisrak varen

Omslagfoto en foto: Klaas Wiersma
Tekst: Klaas Wiersma

Tags: , , , , Last modified: 4 juni 2019
Sluiten