Nieuws

Grote namen in Route du Rhum

Op 9 en 10 november gaat een recordaantal van 60 schepen van start in de transatlantische Route du Rhum. Een solorace van Saint Malo, Frankrijk, naar Point-à-Pître in Guadeloupe. Onder de deelnemers veel grote namen als Ellen McArthur, Mike Golding, Giovanni Soldini, Michel Desjoyeaux en Alain Gautier. Opvallende naam: Patrick de Radigues...

15:42

Verrassend is de deelname van Patrick de Radigues. Met zijn 60-voeter was hij bezig aan de Around Alone. In de eerste etappe van New York naar Torbay, Engeland, eindigde hij als derde. Zijn sponsor Garnier, bekend van de shampoo, besloot echter dat de race naar de Carieb meer aansloot bij de corporate belangen dan een lange race om de wereld. De Radigues had weinig keus en verliet gelaten de Around Alone. Aan de zevende editie van de Route du Rhum doen zestig solozeilers uit zeven landen mee. In de Open 60-multihull-klasse starten achttien schepen, in de 60-voet monohulls ook achttien. Er doen 24 multi- en monohulls kleiner dan 60 voet mee. Met maar een paar buitenlandse deelnemers is deze wedstrijd een bijna geheel Frans feestje.

Op het laatste moment schreef de nu 71-jarige Canadees Mike Birch zich in. Hij heeft alle voorgaande edities meegedaan en won de eerste editie. Er doen drie vrouwen mee: Ellen McArthur op haar vertrouwde Kingfisher, de Britse Miranda Merron en de Franse Anne Caseneuve. Haar boot Yachting-casino.com wordt wel de ‘puzzle trimaran’ genoemd, omdat deze is opgebouwd uit afgedankte componenten van oude 60-voeters, onder meer van Groupama en Fujicolor I. Ook de Belgische power-tri Belgacom zal van de partij zijn.

De Belgische trimaran Belgacom komt ook uit in de Route du Rhum (Foto Belgacom/Benoit Stichelbaut)

Last modified: 4 september 2007
Sluiten