Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Goed varen oranjezeilers geen garantie eindzege

20:49

469157_611493742194454_1363079387_o

De Nederlandse zeilers zijn tijdens de afsluitende medalraces van de 29e editie van de Delta Lloyd Regatta goed vertegenwoordigd. Finnzeiler Pieter-Jan Postma, olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe en de Nacra 17-combinantie Mandy Mulder en Thijs Visser voeren in hun klassen het klassement aan.

Dit is overigens nog geen garantie voor de eindzege of een podiumplaats. De Delta Lloyd Regatta, die deel uitmaakt van de Eurosaf Champions Sailing Cup, experimenteert dit jaar met het format waarbij de zeilers in plaats van hun opgebouwde puntentotaal hun klasseringen meenemen naar de afsluitende medalrace. De klassering van zaterdag wordt erbij opgeteld om het eindklassement samen te stellen. Postma, die vrijdag in de laatste kwalificatieraces van de Finn twee keer won en een keer als zevende eindigde, heeft dus niets aan zijn opgebouwde puntenvoorsprong in het klassement.

LEGE HANDEN

“Ik kan alsnog met lege handen komen te staan. Op basis van mijn punten (31) was ik nu al een eind in de richting van de eindzege gegaan. Ik ben dus niet echt voor dit format. De rol van de medalrace weegt nu te zwaar. Wat ik de hele week heb laten zien, kan voor niets zijn geweest. Eerst maar eens kijken hoe alles nu uitpakt”, meent de Fries

ONVOORSPELBAAR
Dorian van Rijsselberghe: “Ik ben blij dat ik de eerste plaats hebben kunnen vasthouden, maar in de medalrace gaat het er pas echt om. De uitslag kan nog alles veranderen. Dat maakt het onvoorspelbaar.”
Mandy Mulder en Thijs Visser domineerden opnieuw in de nieuwe olympische klasse Nacra 17 de races met twee keer de eerste plaats en een tweede. Ook Renee Groeneveld en Karel Begemann (vierde) bereikten de medalrace.

NIET LEUK

Marit Bouwmeester verzekerde zich in de Laser Radial met de tweede plaats in de goldfleet van een goede uitgangspositie. Ook zij is niet echt gelukkig met het format. “Ik heb vandaag gebruikt gemaakt van het format door Annalise Murphy naar een positie achterin het veld te varen. Dat is niet leuk, maar ik ga nu als nummer twee met twee punten de medalrace in plaats van drie. Dat is een groot verschil. Het format doet geen recht aan al die races die we op weg naar de medalrace hebben gevaren.”
In de Laser starten in de medalrace ook twee Nederlanders. Rutger van Schaardenburg, vorig jaar winnaar van de Delta Lloyd Regatta, staat nu vierde. Nicholas Heiner kwalificeerde zich ook voor de medalrace, zesde. “Ik heb in de winter flinke progressie geboekt in Nieuw-Zeeland. Bij de World Cup in Palma miste ik de medalrace door een eigen fout, in Hyères had ik problemen met de forse wind. Hier was ik al weer een stuk beter. Ik ben blij dat ik erbij zit.”

PERSPECTIEF

In de 470 bij de vrouwen wisten Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen en Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens zich als respectievelijk derde en zesde te kwalificeren. als zesde. Ook Lilian de Geus maakt kans op de eindzege in de RS:X. Ze begint zaterdag als tweede aan de medalrace, achter de Italiaanse Flavia Tartaglini. “Dat biedt perspectief”, aldus het 21-jarige talent.
Bij het Paralympisch Sonarzeilen gaan Udo Hessels/Mischa Rossen/Marcel van de Veen een kop. In de 2.4 klasse staat Barend Kol derde.

Fotografie Sander van der Borch

Tags: Last modified: 24 mei 2013
Sluiten