Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Voorbeschouwing Delta Lloyd Regatta

10:31

De Delta Lloyd Regatta staat dit jaar volledig in het teken van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Nagenoeg het complete Team Delta Lloyd komt op het IJsselmeer in actie. De 32e editie is van 24 t/m 28 mei in Medemblik.

Olympische klassen op Delta Lloyd Regatta

“We zijn blij met ruim 250 inschrijvingen voor de zeven Olympische klassen. Bij de WK paralympisch zeilen staat de teller op 60”, toont voorzitter Ferdi Merks van het organisatiecomité van de Delta Lloyd Regatta zich tevreden. “Net als veel andere evenementen zijn wij onderdeel van een Olympische cyclus en is het logisch dat de velden kleiner zijn. Veel zeilers verblijven inmiddels al in Rio om zich voor te bereiden. Toch zijn de velden goed en zelfs twee keer zo groot als in het vorige Olympisch jaar 2012.”

Paralympische klassen

Skud-18. Rolf Schrama en Sandra NapNaast de verrichtingen van Team Delta Lloyd gaat de aandacht in Medemblik uit naar de wereldkampioenschappen in de drie paralympische klassen: Sonar, Skud-18 en 2.4mR. “We zijn trots dat we met de Para World Sailing Championships, voor het eerst een WK in het programma van de Delta Lloyd Regatta kunnen integreren,” vervolgt Merks. Nederland heeft straks op de Paralympische Spelen in Rio één boot aan de start; Rolf Schrama en Sandra Nap komen uit in de Skud-18. Ze gelden in Medemblik en in Rio als medaillekandidaten.

Scoren willen Rolf Schrama en Sandra Nap nu en ook op de Paralympische Spelen. Op het laatste WK in 2015 waren ze vierde in de Skud-18. “We kunnen hier ontspannen de wedstrijd afwerken. We hebben ons al voor Rio geplaatst. We gaan hier voor een medaille”, zegt Schrama, die pas twee jaar met Nap zeilt. “We zien dit als onze generale voor de Paralympische Spelen.”

Hoofdcoach aan het woord

Rutger Schaardenburg, Delta Lloyd Regatta 2014In Medemblik ontbreken deze week de zeilers uit de Olympische Finn-, Nacra 17- en 49er FX-klasse. Toch blijft er nog een mooi veld over om van te genieten. “We zijn straks in Rio in acht Olympische klassen vertegenwoordigd en al onze zeilers behoren tot de top vijf van de wereld,” legt hoofdcoach Ian Ainslie van Team Delta Lloyd uit. “Ze zijn ook bijna allemaal hier. Annette Duetz en Annemiek Bekkering (49er FX) ontbreken, omdat ze momenteel in Rio verblijven. Zij moeten daar nog wat ‘vlieguren’ maken. Voor de zeilers is dit de laatste grote regatta voor de Olympische Spelen. We sturen naar de World Cup in Weymouth (6 tot 12 juni) maar twee boten.”

Ainslie heeft gezien de resultaten van de Nederlanders op de WK’s van de afgelopen tijd veel vertrouwen in de Olympische missie. Doelstelling in Rio is het beter doen dan bij de Spelen in Londen, waar Nederland goud, zilver en brons veroverde. “De omstandigheden kunnen in Rio zeer wisselend zijn. Dat is inherent aan onze sport, maar onze Nederlandse toppers zijn op alles voorbereid. We moeten in Rio goed kunnen scoren.”

Drie extra klassen

Delta Lloyd Regatta 2014 © Sander van der BorchDe Delta Lloyd Regatta heeft dit jaar drie klassen aan het programma toegevoegd. Vanaf donderdag maakt de Moth-klasse deel uit van het wedstrijdprogramma. Op zaterdag komen daar de Optimist-klasse en de 29-er bij.

 

Tags: , , Last modified: 24 mei 2016
Sluiten