Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Drie oranjezeilsters op SCA boot Fastnet race

11:13

SCA 2

Drie Nederlandse zeilsters maken deel uit van het Volvo Ocean Race team van het Zweedse SCA, dat zal deelnemen aan de komende Fastnet race. Naast Carolijn Brouwer, die tot de vaste bemanning behoort, zijn Annemieke Bes en Klaartje Zuiderbaan geselecteerd.

De prestigieuze Fastnet Race, die op 11 augustus start, gaat langs de kustlijn vanaf Cowes (UK) naar Fastnet Rock ten zuidwesten van Ierland en terug naar Plymouth (UK). Een tocht van in totaal 600 mijl, bijna 1000 kilometer. Dit jaar bestaat het deelnemersveld uit een recordaantal van 372 boten.
Voor het VOR damesteam is het de eerste echte krachtmeting. De afgelopen maanden is door de vaste crew vooral gebruikt om te trainen vanaf de basis op Lanzarote. Daarnaast werden regelmatig kandidaat bemanningsleden ingevlogen en getest.

Snel sturen

Klaartje maakte begin dit jaar al deel uit van de crew die de trainingsboot, een Volvo Open 70, naar Lanzarote zeilde. Uiteindelijk zat ze niet bij de eerste vijf zeilsters die door Team SCA werden geselecteerd voor de komende Volvo Ocean Race. Maar ze bleek niet te zijn afgeschreven. “Ik werd in mei gebeld met de vraag wat ik zoal aan het doen was. Een paar dagen later kreeg ik opnieuw een telefoontje, waarin ze vroegen of ik deze zomer mee wilde varen. Dus vanaf eind juni heb ik op Lanzarote het trainingsprogramma volledig meegedraaid.”

Puur voor de Fastnet of ook voor de langere termijn? “Ze gaan natuurlijk niet iemand meenemen naar de Fastnet als ze geen interesse in die persoon hebben. We doen nu met vier meiden mee en dat is wel om te kijken of we met elkaar doorgaan. Ik was er de eerste periode bij. Toen liep iedereen op de boot rond van ‘eens even kijken hoe alles werkt’. Nu kunnen de vijf kernzeilsters precies vertellen hoe alles in elkaar zit. Dat is goed om te zien. Ze trainen hartstikke veel, dus het gaat heel snel.”

Binnen Team SCA was men na een testweek op Lanzarote ook uitermate te spreken over oud-olympier Annemieke Bes. Zelf was ze minder hoopvol. Tijdens de Delta Lloyd Regatta vertelde de zeilster dat het tekort aan zeezeilervaring en haar leeftijd haar waarschijnlijk parten zal spelen. De hoop de Volvo Ocean Race te gaan zeilen, leek ze toen te hebben opgegeven. Maar het tij lijkt zich te keren.

Eerste keer

“Het is voor mij de eerste keer dat ik de Fastnet zeil en dus een belangrijk moment in de voorbereidingen van team SCA voor de Volvo Ocean Race. We zijn nu al een tijdje bezig met de voorbereidingen voor de Fastnet. Onze trainingssessies van de afgelopen paar maanden op Lanzarote zijn erg intensief geweest, maar het toewerken naar een doel zoals deze klassieke race werkt erg motiverend,” aldus Carolijn Brouwer.

Team SCA is één van de vier teams die met een Volvo Ocean 70 boot deelneemt. Ze nemen het daarbij op tegen het voormalige Team Rusland en Camper welke bemand wordt door een compleet Australisch team. Verder tegen de Abu Dhabi-boot onder leiding van kaptein Ian Walker, die in 2011 met een enkelrompschip een parcoursrecord noteerde.

Fotografie Rick Tomlinson

Tags: Last modified: 7 augustus 2013
Sluiten