Nieuws

De 78ste editie van de Rolex Sydney Hobart Yacht Race komt eraan

'Kroonjuweel' van de Australische oceaanraces

11:58

Het is vaste prik: op Boxing Day, ofwel tweede kerstdag, start de Rolex Sydney Hobart Yacht Race. Dit jaar wordt de klassieker van 628 mijl voor de 78ste keer gevaren. Op 26 december om 13.00 uur gaat de gavarieerde vloot van start. 103 schepen hebben zich aangemeld, waaronder een aantal voormalige winnaars. Wie komt dit keer als eerste aan in Tasmanië?

De offshore race wordt georganiseerd door de Cruising Yacht Club of Australia (CYCA), in samenwerking met de Royal Yacht Club of Tasmania (RYCT). Alle zes de deelstaten van Australië worden vertegenwoordigd en er zijn tien internationale deelnemers die afkomstig zijn uit Nieuw-Zeeland (3), Hong-Kong (2), New Caledonia, United States, Frankrijk, Duitsland en Ierland.

Wie wint de Tattersall Cup?

Vier 100-voet maxi’s zullen dit jaar hoogstwaarschijnlijk strijden om de Line Honours. Een van hen is viervoudig winnaar Andoo Comanche, die in 2022 de Line Honours pakte en houder is van het racerecord van 1 dag, 9 uur, 15 minuten en 24 seconden. Naast de maxi’s, wordt er nog in een aantal andere divisies geracet, uiteenlopend met lengtes van 100 tot 30 voet. Het doel van alle deelnemers is om de felbegeerde Tattersall Cup te bemachtigen, die wordt uitgereikt aan de overall winnaar van de race.

Van de 103 schepen zijn er zeven dit jaar gebouwd en 33 vóór 2000. De oudste deelnemer is Ena Ladd’s Christina, gebouwd in 1932. Ze keert terug na 77 jaar en heeft slechts één race gevaren in 1946.
Er doen twintig duohanded teams mee. Rupert Henry, winnaar van de 2022 Two-Handed Divisie, zeilt weer mee met zijn Lombard 34 Mistral. Henry: “We slapen elk maar maximaal 4 uur. We weten wanneer de ander moet crashen, dus daar houden we ons aan.”

Volg de race

Wil je volgen hoe de vloot het ervan afbrengt? Je vindt hier een link naar de tracker. In het menu kun je later ook kiezen voor de nieuwe optie, de live finish tracker.

Omslagfoto: © Rolex/Kurt Arrigo

Tags: Last modified: 24 december 2023
Sluiten