Actueel

Heldendaad schipper Ker 40 ‘Showtime’ redt bemanning

15:01

De Australische LCE Showtime (Ker 40) is in de nacht van 5 op 6 januari zijn kiel verloren. Dit gebeurde tijdens de terugreis, na deelname aan de Sydney Hobart Race, voor de Australische kust richting het Noorden. Was de race zelf dit jaar relatief rustig, tijdens de terugreis werden windsnelheden van 48 knopen gemeten.

Binnen een half uur tijd kreeg de Australische reddingsdienst van een drietal schepen een noodoproep binnen. Waarbij Showtime er het ergst aan toe was. Om 3.10 uur verloor de zeilboot haar kiel en kapseisde direct. De zevenkoppige bemanning kon zich onder de boot bevrijden, maar kregen door de opgeblazen reddingsvesten het reddingsvlot niet onder de boot vandaan.

Gered door schipper

Schipper Christian Charalambous trok zijn reddingsvest uit en dook het reddingsvlot op. Navigator Rob Buchanan over deze heldenactie: “Het was één van de moedigste dingen die ik ooit heb gezien. De boot was iedereen aan het verwonden, terwijl het op de golven sloeg. We hielden haar krampachtig vast. Eén bemanningslid werd bewusteloos geslagen door de klappen van de romp.”

Nadat iedereen veilig in het reddingsvlot was gekomen, werd het noodbaken geactiveerd alsook de persoonlijke noodbakens in de reddingsvesten (PLB’s). Reddingsdiensten waren relatief snel ter plaatsen, na drie uur, door de huidige bosbranden in de buurt.

Andere schepen die in gevaar kwamen waren de 30-voet Gun Runner die haar mast verloor door de storm. En Secret Men’s Business, een Murray 42, die twee gewonden aan boord had.

(c) Bron & foto’s: Clubracer / The Australian

Tags: , , , Last modified: 7 januari 2021
Sluiten