Nieuws

De 5 populairste artikelen van het afgelopen jaar

Wat waren nou de best gelezen artikelen van 2023?

11:01

zeilboot zinkt door orka-aanval

Het einde van het jaar is in zicht, dus tijd om terug te blikken. Wat waren nou de best gelezen artikelen van 2023? We hebben een top 5 samengesteld, die je hieronder terugvindt. We kijken uit naar volgend jaar, waarin ons hopelijk veel moois en spectaculairs  te wachten staat.

1. Zeiljacht zinkt na orka-aanval, bemanning gered
08-05-2023

Vrijdag 5 mei zonk een zeiljacht door een aanval van orka’s voor de kust van Cádiz. Het roer brak af door herhaaldelijke stoten van drie orka’s en de boot raakte lek. De vier zeilers zijn gelukkig door de reddingsdiensten gered. De boot had inmiddels echter al zoveel water gemaakt, dat ze niet meer gesleept kon worden. Het jacht raakte op drift en zonk uiteindelijk driehonderd meter voor de kust.
Klik hier om het hele artikel te lezen

© Berge Bulk

2. Grootste ‘zeilende’ vrachtschip ooit maakt eerste tocht
31-10-2023

De 300 meter lange bulkcarrier Berge Olympus is sinds kort uitgerust met vier WindWingsen is nu voor het eerst als ‘zeilend’ vrachtschip onderweg. Op de route tussen China en Brazilië maakt het gebruik van de heersende winden om het brandstofgebruik te verminderen. Volgens rederij Berge Bulk is het schip op dit moment het grootste en krachtigste vrachtschip ter wereld dat deels door de wind voortgestuwd wordt.
Klik hier om het hele artikel te lezen

3. Nederlands aangevaren miljoenenjacht ligt op de sloop
22-02-2023

Het wrak van de schoener Eleonora E ligt klaar om gesloopt te worden. Het superjacht lag in juni 2022 afgemeerd aan de kade in de haven van het Spaanse Tarragona toen zij werd geramd door een bevoorradingschip. Het miljoenenjacht van 49,5 meter lang lag drie maanden lang op de bodem voordat zij werd geborgen. Het schip is in een dusdanige staat dat slopen de enige optie blijkt te zijn.
Klik hier om het hele artikel te lezen

4. Westerstorm Poly raast over Nederland
04-07-2023

Code rood en oranje voor de noordwestelijke helft van Nederland. In IJmuiden windkracht 11. De wind neemt naar verwachting in de tweede helft van de middag af.
Klik hier om het hele artikel te lezen

5. Nederlandse zeiler na twee uur gered uit donkere Noordzee
04-07-2023

Een Nederlandse zeiler sloeg in de nacht van 19 mei overboord in de Noordzee. Na twee uur lang in het koude water gedreven te hebben werd hij gered, bij bewustzijn en wel. De twee andere bemanningsleden probeerden de zeilboot nog te keren toen hij overboord sloeg, maar slaagden daar niet goed in vanwege een vastzittende genua. Een Britse kustwachthelikopter vond de zeiler uiteindelijk in de donkere nacht. De schipper vertelt nu aan Zeilen zijn verhaal.
Klik hier om het hele artikel te lezen

 

Last modified: 27 december 2023
Sluiten