Nieuws

Nederlandse zeiler na twee uur gered uit donkere Noordzee

“Ik heb altijd tegen iedereen gezegd: als je ’s nachts overboord valt, is het einde verhaal."

08:46

Een Nederlandse zeiler sloeg in de nacht van 19 mei overboord in de Noordzee. Na twee uur lang in het koude water gedreven te hebben werd hij gered, bij bewustzijn en wel. De twee andere bemanningsleden probeerden de zeilboot nog te keren toen hij overboord sloeg, maar slaagden daar niet goed in vanwege een vastzittende genua. Een Britse kustwachthelikopter vond de zeiler uiteindelijk in de donkere nacht. De schipper vertelt nu aan Zeilen zijn verhaal.

Einde verhaal

De zeiler, Jeroen, schipperde een zeilboot van de Toerzeilers tijdens een tocht van IJmuiden naar Londen. De schipper raakte te water toen de boot een onverwachte beweging maakte in relatief kalme omstandigheden; windkracht 4-5 beaufort en een deining van ongeveer een meter. Op dat moment was hij net even niet aangelijnd. De andere twee zeilers waren ook aan dek, omdat ze het grootzeil net opgedoekt hadden. “Ik heb altijd tegen iedereen gezegd: als je ’s nachts overboord valt, is het einde verhaal,” aldus Jeroen zelf. Wonder boven wonder bracht hij het er echter levend vanaf.

Nederlandse zeiler overboord Noordzee
De zonsondergang voordat Jeroen overboord sloeg. (c) privéarchief

Lampje redt leven

Zijn zeilmaatjes verloren Jeroen onmiddellijk uit het oog zodra hij over de reling ging, omdat zijn reddingsvest niet afging. Toen dat even later toch opblies, heeft het lampje ervan zijn leven gered. Dat werd namelijk door meerdere reddingsdiensten gezien. Een passerend vrachtschip kon zo zijn locatie peilen en doorgeven aan de reddingsdiensten. Uiteindelijk was een helikopter van de Britse kustwacht twee uur later als eerste ter plaatse. Hoewel hij flink onderkoeld was toen de reddingswerkers hem uit het water takelden, was Jeroen nog bij bewustzijn.

Eenmaal in de helikopter complimenteerde zijn redder hem; twee uur in water van elf graden overleef je niet zomaar. “Mijn mond zakte open van verbazing,” vertelt Jeroen, “ik had niet voor mogelijk gehouden dat ik zó lang in koud zeewater zou kunnen liggen en het er levend van af zou kunnen brengen. Voor mijn gevoel had ik zo’n drie kwartier in het water gelegen.” Naar omstandigheden maakte hij het goed en ’s middags mocht Jeroen het ziekenhuis alweer verlaten.

Hoe Jeroen precies te water raakte, wat hem in leven hield en hoe hij de uren in het water ervaren heeft, lees je in een uitgebreid interview in Zeilen nummer 9.

Tags: Last modified: 5 juli 2023
Sluiten