Nieuws

Nederlands aangevaren miljoenenjacht ligt op de sloop

De schoener werd geramd door een bevoorradingschip

15:42

Het wrak van de schoener Eleonora E ligt klaar om gesloopt te worden. Het superjacht lag in juni 2022 afgemeerd aan de kade in de haven van het Spaanse Tarragona toen zij werd geramd door een bevoorradingschip. Het miljoenenjacht van 49,5 meter lang lag drie maanden lang op de bodem voordat zij werd geborgen. Het schip is in een dusdanige staat dat slopen de enige optie blijkt te zijn.

De Nederlandse werf Van der Graaf leverde Eleonora E, een replica van de klassieke schoener Westward uit 1910, in 2000 af. Ze had een stalen romp en een teakhouten bovenbouw met twee masten. In 2022 had de schoener nog een refit gehad. Eleonora E werd verhuurd voor charters en volgens Quote lag ze voor en bedrag van €6,9 miljoen te koop.

Maanden op de bodem

Op het moment dat het in de zomer van 2022 helemaal misging, was het bevoorradingsschip bezig om de haven te verlaten. Door problemen met de motor kon het schip niet afremmen. De schoener werd in het midden van de romp geraakt en zonk niet veel later af naar de bodem. Negen bemanningsleden, onder wie de kapitein, waren aan boord op het moment van het ongeval. Er vielen geen gewonden.

Pas in de herfst werd het schip geborgen. Na een complexe bergingsoperatie, deze duurde in totaal drie weken en dertig mensen hielpen mee, was er nog hoop om haar te redden. Maar die bleek tevergeefs… Inmiddels is zij naar een bedrijf in Vinaròs gebracht waar zij de komende weken wordt gesloopt.

Bekijk hieronder de beelden van de zwaar toegetakelde Eleonora E

Omslagfoto: © Luiz82/CC BY-SA 4.0

Tags: Last modified: 23 februari 2023
Sluiten