Nieuws

Catchy Mini gaat afval vangen in Passantenhaven Terschelling

Van microplastics tot groot drijvend vuil

13:15

afval vangen haven terschelling

In de passantenhaven van Terschelling komt een professionele vuilverzamelaar om het afval in de haven te vangen. De Catchy Mini van ontwikkelaar Allseas vangt met behulp van wind en stroming het afval dat de haven indrijft, meldt SWZ Maritime. De haven vroeg Allseas om hulp bij het oplossen van het probleem van de grote hoeveelheden afval die de haven binnenstromen.

Vangt elk formaat drijvend vuil

De Catchy Mini is ontworpen voor zowel microplastics, deeltjes kleiner dan vijf millimeter, als de grotere macroplastics en de rest van het afval dat in de haven drijft. Wanneer het afval door wind en stroom in de constructie terecht komt, vangt de Catchy Mini het automatisch op. Vissen kunnen gemakkelijk weer uit de vanger zwemmen, indien ze er onverhoopt in terecht komen.

Efficiënter dan zelfgemaakte vanger

Momenteel gebruikt de haven een zelfgebouwde constructie om het water schoon te houden, maar die is niet erg efficiënt. Daarnaast kost het handmatig legen ervan veel tijd. De nieuwe constructie moet je ook met de hand legen, maar dit gaat een stuk makkelijker en sneller.

Het ontwerp van de Catchy Mini is gebaseerd op grotere afvalverzamelaars van Allseas, zoals de Catchy2 die ronddrijft in de Nieuwe Maas. De Catchy’s zijn een soort Ocean Cleanup projecten in het klein, voor dichter bij huis. De passantenhaven krijgt voor het project een bijdrage van € 26.769,60 uit het Klimaatfonds Terschelling Vlieland.

Tags: , Last modified: 17 maart 2023
Sluiten