Actueel

Drukke Waddenhavens houden beperkte bezetting

11:23

Het wordt een druk hoogseizoen in de Waddenhavens, waar door corona maar een beperkt aantal ligplaatsen beschikbaar is. We doen een rondje langs de grootste havens, om te kijken hoe het zit met de bezettingsgraad.

Terschelling

De maximale bezettingsgraad van de jachthaven van Terschelling is op dit moment zo’n 50%. 200 van de 400 ligplaatsen zijn daar beschikbaar en de verwachting is dat dit voorlopig zo zal blijven. Havenmeester Evert van Leunen legt uit: “Door de corona-maatregelen mag momenteel maximaal dubbel afgemeerd worden. Normaal in het hoogseizoen is dat vier of vijf dik, en dat maakt precies het verschil tussen 200 of 400 boten die we kwijt kunnen.” De bemanning van het havenkantoor doet er alles aan om een zo actueel mogelijk beeld van de beschikbaarheid door te geven op de website www.waddenhavens.nl maar feit is dat het met een extra druk hoogseizoen en een beperkt aantal ligplaatsen eerder vol zal zijn dan in andere jaren. “We doen er alles aan om iedereen een plek te geven, en zullen in noodgevallen niet snel iemand wegsturen, maar als het echt vol is gaat de rode vlag omhoog,” aldus van Leunen. Zijn advies is dan ook om de waddenhavens website goed in de gaten te houden.

Vlieland

Havenmeester Simon Visser wordt overspoeld door belletjes over de beschikbaarheid van de haven. Daarom heeft het team besloten als welkomstbericht telefonisch al een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden. Zo hoef je je niet meer op voorhand te melden, en reserveren is niet mogelijk. Het sanitair is weer open voor gebruik. Houd de webcam of waddenhavens.nl goed in de gaten voor beschikbaarheid. En er is geen uitspraak te doen over beschikbaarheid voor de komende dagen of over een week. “De haven is weer volledig opengesteld voor passanten, dus we zijn terug naar de volle 100% bezettingsgraad. We gebruiken alle 300 ligplaatsen weer. Dubbel liggen is alleen nog niet toegestaan.” is wat havenmeester Simon Visser ons verder nog kan toelichten.

Texel

Willem Oosterhaven van Oudeschild zit ook behoorlijk vol deze dagen. “We kunnen momenteel zo’n 200 boten in onze haven kwijt, in plaats van de 260 ligplaatsen die we in totaal hebben. Sinds 1 juli kunnen we gelukkig ook weer uitwijken naar de naastgelegen verenigings- en gemeentehaven, mochten we overloop hebben. Daar kunnen we ‘in nood’ rond de 40 schepen kwijt. In de vakantie zelfs nog wat meer, het hangt er vanaf hoeveel Texelaars er op vakantie zijn op dat moment. We proberen zo goed als kwaad alle mensen te verwelkomen, maar ik wil benadrukken dat men de website waddenhavens.nl goed in de gaten moet houden. De getoonde bezetting is actueel, dus kom bij ‘Rood’ alsjeblieft niet onze kant op. We zullen niet snel boten terug op zee sturen, maar het is vervelend om in zo’n situatie een goede oplossing te vinden.”

Ameland is diep genoeg

De jachthaven van Ameland heeft een goed bewaard geheim, en daar maakt havenmeester Klaas-Jan van der Meij graag meteen een eind aan. Want iedereen mag weten dat de haven sinds vorig jaar volledig is uitgebaggerd op 2,5 meter diepte. De drempel bij de ingang, die veel zeilers zich kunnen herinneren is er niet meer. Daarnaast is er door het wegblijven van de chartervloot veel meer kade beschikbaar voor jachten. “We hebben nog niemand hoeven wegsturen, en het gaat verbazingwekkend goed om iedereen een plek te geven,” vertelt van der Meij enthousiast. “Daarnaast lukt het ook prima om de anderhalve meter te handhaven. Iedereen is lekker in de buitenlucht en we hebben plek zat, ook in het sanitair, dat we extra goed ventileren en veel vaker dan normaal schoonmaken.” De havenmeester raadt aan even te bellen als je in aantocht bent. “Vooraf even bellen is altijd fijn. We hebben hier genoeg lokale kennis om je naar binnen te loodsen.”

Kijk voor de actuele bezetting in de waddenhavens op waddenhavens.nl

 

 

Tags: , , , , , , Last modified: 9 juli 2020
Sluiten