Nieuws

Trimaran slaat om bij Terschelling, bemanning ongedeerd

Zeiljacht inmiddels aangespoeld op zandplaat

14:10

trimaran omgeslagen

Maandagmiddag sloeg zeiljacht Eole net ten noorden van Terschelling op de Noordzee om. De drie Belgische bemanningsleden werden snel gered en zijn ongedeerd, meldt KNRM Station Terschelling Paal 8. De elf meter lange trimaran was onderweg van Borkum naar IJmuiden. Een noordwestelijke wind van zes beaufort tegen de stroming in veroorzaakte maandag een steile grondzee waarin de trimaran omsloeg toen een van de drijvers plotseling afbrak. De bemanning van het omgeslagen zeiljacht wist een mayday uit te zenden en de KNRM bracht de zeilers kort daarna vakkundig in veiligheid.

KNRM rukt uit

De Kustwacht alarmeerde bij het ontvangen van de mayday de reddingboten van Ameland, Terschelling Paal 8 en ook de SAR-helikopter. Een halfuur na de alarmering bereikten vier van de vijf opgeroepen voertuigen het omgeslagen jacht. Voor de zekerheid hadden de zeilers ook een reddingsvlot geactiveerd. Maar toen de redders ter plaatse kwamen, zat de bemanning nog in de kuip van de omgeslagen boot.

omgeslagen zeiljacht terschelling
De omgeslagen trimaran. (c) KNRM Terschelling Paal 8

Door de hoge golven en de ravage van ronddrijvende mast, zeilen en tuigage konden de reddingsdiensten niet gemakkelijk dichtbij het omgeslagen jacht komen. Uiteindelijk lukte het de Frans Hogewind van reddingstation Paal 8 dankzij haar kleinere formaat en goede manoeuvreerbaarheid om de opvarenden van boord te halen. De redders trokken vervolgens de zeilers één voor één uit de kuip van de trimaran aan boord van de reddingsboot.

Bemanning met de schrik vrij

De zeilers werden daarna op het strand in het Kusthulpverleningsvoertuig nagekeken door de verpleegkundige van de SAR-helikopter: “Ze waren koud, geschrokken en kletsnat, maar gelukkig niet gewond,” aldus de KNRM. In het boothuis kregen ze vervolgens “droge kleren, een warme douche, hete koffie en frikandellen.” De bemanningsleden sliepen maandagnacht in een hotel op Terschelling.

omgeslagen zeiljacht terschelling
De reddingsboot en het Kusthulpverleningsvoertuig op het strand. (c) KNRM Terschelling Paal 8

Boot spoelt aan op zandplaat

Aan de Leeuwarder Courant meldt de burgermeester van Terschelling, Caroline van de Pol, dat de zeilers dinsdagochtend alweer naar huis zijn gegaan. ”Het waren ervaren zeilers, heb ik me laten vertellen. Hun ongeluk was geen onkunde maar enorme pech’’, aldus Van de Pol. Vanwege de omstandigheden op het water konden de reddingsdiensten het jacht maandagmiddag niet meteen bergen. De boot dreef die nacht door het zeegat tussen Terschelling en Ameland de Waddenzee op en strandde vervolgens op een zandplaat bij de Blauwe Balg in de buurt, aldus de Leeuwarder Courant. Eole is een TR36, een trimaran van de Waarschip werf in Delfzijl. Het is een performance cruising trimaran, in de Waarschip Composites-lijn. De boot ging pas in december 2021 voor het eerst te water.

Eerder dit jaar rukte de KNRM ook groots uit voor een zeiljacht in nood op de Noordzee, toen een zeiler in het donker overboord geslagen was.

Omslagfoto: KNRM Terschelling Paal 8

Tags: , , Last modified: 26 april 2023
Sluiten