Actueel, Nieuws

Amsterdam bouwt brug over het IJ

09:52

Gemeente Amsterdam gaat een fiets- en voetgangersbrug over het IJ aanleggen. Het gemeentebestuur heeft afgelopen dinsdag het plan van wethouder Van den Burg goedgekeurd. Amsterdam wil met de nieuwe verbinding het noordelijke gedeelte van de stad toegankelijker maken en de drukte op de veerponten over het IJ verminderen. Over de hoogte van de brug is nog geen besluit genomen, de bouw start over een aantal jaren.

Zo min mogelijk hinder voor scheepvaart

De nieuwe brug komt ten oosten van het station Amsterdam Centraal en zal vanaf het Java-eiland naar Amsterdam-Noord gaan. De gemeente is nog aan het onderzoeken hoe hoog de brug moet worden, zodat de binnenvaart geen hinder ervaart. De pleziervaart moet rekening houden met een extra brug op de vaarroute en dus wat wachttijd. Volgens het huidige plan kan de brug geopend worden, zodat bijzondere transporten en schepen met een hoge mast de brug kunnen passeren.

In de tussentijd wil gemeente Amsterdam het aantal veerponten die tussen Amsterdam en Amsterdam-Noord pendelen vergroten. Meer drukte op het IJ, wat later met de brug minder zou moeten worden.

Tags: , Last modified: 11 januari 2017
Sluiten