Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Zeilen nieuws

37e editie Ronde om Texel

14:19

Ronde om Texel (c) Laurens Morel

De 37e editie van de Ronde om Texel ligt in het verschiet. De grootste catamaranzeilrace ter wereld trekt jaarlijks wereldwijde aandacht, zowel de amateurzeilers als de absolute top vaart mee met de race. Vanaf 15 maart 2014 starten de inschrijvingen voor de Ronde van Texel, die op 18 juni 2014 van start gaat.

Een terugblik

Ronde om TexelIn 1977 waren Martin van der Wal en Henk Koopman van de Kustzeilvereniging Westerslag (KZVW) de eersten die het avontuur rond het Waddeneiland aandurfden. Met een Hobie Cat 16 kwamen ze rond. Het was toen een geweldige prestatie. De eerste rondetijden lagen tussen de 6 en 7 uur zeilen. De Ronde om Texel was van begin af aan een groot succes.

In 1978 verschenen 84 catamarans aan de start, waarvan 68 boten de finish haalden. Tegenwoordig verschijnen er meer dan 400 boten aan de start en staat het Ronde-record op 2 uur, 7 minuten en 7 seconden. De organisatie van de 37e Ronde om Texel koestert die historie en zet om die reden de zeiler centraal. De focus voor 2014 ligt op kwaliteit, meer plezier en bovenal veiligheid voor de deelnemers.

Nieuwe doelstellingen

De Ronde om Texel is een zeilfestijn voor alle deelnemers en de duizenden toeschouwers en voor fans die het thuis online willen volgen. Voorzitter Willem Hemelraad: “In deze economisch moeilijke tijden is het weer gelukt om de 37e Ronde om Texel Zeilweek te organiseren. Dit is alleen mogelijk dankzij de samenwerking met Kustzeilvereniging De Cocksdorp en Westerslag, de onbaatzuchtige inzet van vele vrijwilligers, het inschrijfgeld van de deelnemers, de gulle bijdragen van bedrijven, de vrienden van de Ronde en de gemeente Texel, die allen de Ronde een warm hart toedragen.”

“Uiteraard heeft de organisatie meer dan voldoende ambitie en visie om de Ronde om Texel uit te bouwen tot een spectaculaire extreme zeil- en surfweek waar nog meer fans online en offline de races kunnen volgen.Dit soort doelstellingen zijn belangrijk voor de groei en continuïteit, maar die kunnen we pas realiseren als nieuwe partners instappen die bereid zijn mee te investeren in een nog grotere groep deelnemers aan de Ronde om Texel.”

Meer informatie over de Ronde om Texel kunt u vinden op www.roundtexel.com. Vanaf 15 maart 2014 kunt u zich ook via deze website inschrijven voor de race.

Foto: Laurens Morel

Tags: Last modified: 8 februari 2019
Sluiten