Actueel

Nederlands kampioenen RS Feva gaan voor hoogst haalbare op WK in Medemblik

08:22

Van 21 tot en met 27 juli 2017 vindt het Wereldkampioenschap RS Feva plaats in Medemblik. De RS Feva is een tweemans jeugdzeilboot die sterk in opkomst is. Begin deze maand is het Open Nederlands Kampioenschap in deze klasse gezeild. Hierbij kwamen Gijs Dutilh en Ocker Stoop als winnaars over de finish. Tijdens het WK gaan zij ook weer voor het hoogst haalbare.

“Het podium is misschien wel wat ambitieus voor ons”, zegt Gijs Dutilh. “Het is het derde wk die Ocker en ik samen varen. Het eerste jaar werden we 17e en vorig jaar 14e. Er zit dus wel een stijgende lijn in, maar er is nog wel veel werk te doen willen we in de top eindigen.” Dit betekent niet dat het duo geen verwachtingen heeft. “We hebben afgelopen week weinig tijd gehad om te trainen, we zijn beide met vakantie. Vorige week hebben we wel bij Medemblik gezeild, en we hebben net nog het NK gevaren en gewonnen. Meestal trainen we op de Kagerplassen, maar we varen ook wel op het IJsselmeer. Misschien hebben we hierdoor wel een beetje thuisvoordeel.” Ondanks dat thuisvoordeel verwacht Dutilh niet boven de buitenlandse zeilers te eindigen. “Het is lastig zeggen wie echte concurrenten van ons gaan zijn. De top van vorig jaar heb ik niet op de inschrijvingen gezien, maar er zijn wel weer veel Engelse zeilers. De ervaring is dat de talenten die hier doorstromen naar de RS Feva erg goed zeilen.”

17 nationaliteiten in Medemblik
Aan het WK doen in totaal 17 landen mee met 350 jeugdzeilers in 175 boten. De wedstrijden starten zondag 23 juli, in vijf dagen staan dan 14 races gepland. Hiervan is de eerste serie van zes wedstrijden een kwalificatie wedstrijd. Daarna worden de zeilers opgedeeld in groepen waarin de finales worden gezeild.

Publiekswedstrijd
Ook aan het publiek wordt gedacht tijdens het kampioenschap. Op maandagavond is er een korte baan wedstrijd, de Nations Cup. Hiervoor vaardigt ieder deelnemend land een team af. Deze Cup wordt gevaren voor de haven, in zich van het publiek.

Tags: Last modified: 19 juli 2017
Sluiten