Actueel

Naast de Singlehanded nu ook een Duohanded: “Eerste aanmeldingen zijn binnen”

12:00

In 2019 gaat er gelijktijdig met de Singlehanded ook een Duohanded van start. Deze wedstrijd is als proef, omdat steeds weer aan de organisatie werd gevraagd waarom er geen Duohanded mogelijk is. Het nieuws dat tweetallen zich vanaf nu ook kunnen aanmelden, wordt vol lof ontvangen!

De Singlehanded is een zeilpresatietocht die 42 edities lang door solozeilers werd uitgevochten. In oktober vond de editie van dit jaar plaats. Vanaf nu gaat dat veranderen: ook tweetallen kunnen zich (voorlopig) opgeven. Frits Brattinga, organisator van het evenement: “Steeds vaker ontving de organisatie de vraag waarom er geen duo’s mee kunnen doen. Dan vertelden ze dat ze alleen niet mee wilden doen, maar samen wel. Toen gingen we als organisatie nadenken en ontstond het idee om ook een Duohanded toe te voegen. Meer en meer mensen willen duohanded zeilen.”

Minder rust en verder varen

Het doel van de Singlehanded is om iedereen de kans te geven de prestatiegrens te verleggen. Door onderlinge uitwisseling van kennis van de deelnemers wordt geprobeerd de veiligheid, de zeiltechniek en het plezier aan boord te vergroten. Er moet zoveel mogelijk gezeild worden met minimaal motorgebruik. De gezeilde tijd en het beste journaal en logboek bepalen onder andere wie de winnaar wordt.

De Duohanded-zeilers krijgen in principe dezelfde opdracht als de Singlehanded-zeilers. Wel zullen er wat aanpassingen in de route zijn. “Voor hen zal de route iets zwaarder zijn. Hierbij moet je denken aan kortere pauzes of dat de duo’s naar een boei moeten varen die verder ligt,” legt Frits uit. “Zowel bij de Singlehanded als de Duohanded worden prijzen uitgereikt. We dachten er eerst aan om er twee heel verschillende evenementen van te maken, maar dat is eigenlijk dubbel werk. Zoals we het nu doen, de twee combineren, kost ons eigenlijk nauwelijks meer tijd.”

Enthousiaste reacties

Het nieuws over de toegevoegde wedstrijd wordt goed ontvangen. “De eerste aanmeldingen heb ik al binnengekregen voor de Duohanded-variant,” vertelt Frits. “De reacties op Facebook, nadat de Duohanded werd aangekondigd, zijn erg enthousiast. Hierdoor kan ik vooralsnog niet anders denken dan dat de proef een succes gaat worden. Als dat echt zo is, dan gaan we natuurlijk door met die Duohanded erbij!”

Omslagfoto: Singlehanded Prestatietocht

Tags: Last modified: 8 november 2018
Sluiten