Nederlandse wedstrijden

Uitslagen Singlehanded/Duohanded Prestatietocht 2022 zijn bekend

De inschrijving voor de 46e editie zit inmiddels bij de Duohanded vol

14:36

uitslagen singlehanded/duohanded

Afgelopen weekend maakte de organisatie de uitslagen van de 45e editie van de Singlehanded/Duohanded bekend. Tussen 15 en 18 oktober 2022 voeren ruim zestig boten mee met de intensieve prestatietocht. In vier etmalen moesten de deelnemers bepaalde opdrachten uitvoeren, die ze pas tijdens de start te lezen kregen. Wie wonnen deze unieke tocht?

Puntenverdeling

Volgens de organisatie is de prestatietocht het “oudste, zwaarste, maar ook leukste singlehanded evenement in Nederland”. De tocht wordt al sinds 1969 georganiseerd en voert solozeilers over het Marker- en IJsselmeer, de Waddenzee en, indien de schipper daarvoor kiest, zelfs over de Noordzee. De route is zo’n 200 mijl en in welke volgorde je de havens aandoet mag je als schipper zelf bepalen. Op het water en in de havens kunnen de zeilers punten verdienen met het uitvoeren van opdrachten zoals een figuur zeilen of een vraag beantwoorden. Ook moeten de deelnemers van tevoren een inschatting maken van de zeiltijd en de beste schatting levert vier punten op. Voor onder andere het gebruiken van de motor buiten de havens, de route afsnijden of het niet voeren van de klassevlag krijg je strafpunten.

Winnaars

De uitslagen van de 45e editie van de Singlehanded/Duohanded zijn inmiddels dus bekend. De winnaar bij de solozeilers is Gerard Aartsen met de Jac. Met slechts 0,031 punt verschil eindigde Erik Aapkes op zijn Jupiter op de tweede plaats, en weer 0,020 punt daaronder kwam Klaas Jan Kroon als derde binnen op de Inspirit. In 2022 konden zeilers voor het vijfde jaar deelnemen in de Duohanded klasse. De winnende boot was de Bulletproof met schipper Katja Hof en co schipper Jørgen Schrier. Vlak daaronder eindigde de Janne met Sam van Haaster en Leon Bart als bemanning en op de derde plek Rob Vooren en Egge Renaud met de Brandaan. De overige uitslagen van de rest van de boten zijn te vinden op de website van het evenement. Via de website kunnen zeilers zich ook alweer inschrijven voor de editie van dit najaar. De Duohanded klasse zit inmiddels zelfs al vol, maar als solozeiler meedoen aan deze uitdagende tocht is nog mogelijk.

Omslagfoto: Idris van der Meer

Afgelopen editie voeren ook Idris en Michele mee met Dixbay, en daar maakten ze de volgende vlogserie over:

Tags: , Last modified: 1 februari 2023
Sluiten