Actueel

Mijlenrecord in 24 uur

Een etmaal navigeren, zeilen en puzzelen

11:11

Honderden deelnemers maken zich op voor de 57ste editie van de 24 Uurs Zeilrace. Allemaal beginnen ze ergens anders, maar ook dit jaar eindigen ze weer gezamenlijk in Medemblik. Daar wacht ze een welkome beloning na 24 uur navigeren, zeilen en puzzelen.

De 24 Uurs Zeilrace is voor Adriaan ter Velde een hoogtepunt van het jaar. Al 16 keer namen hij en zijn vrouw – met wisselende bemanning – deel aan de
toertocht met Wijzevalk, een Koopmans one-off. Ter Velde: “De 24 Uurs is een prachtige wedstrijd tegen jezelf en het systeem. Kunst is om zoveel mogelijk mijlen te maken én op tijd binnen te komen. Dat laatste is elk jaar opnieuw hartstikke spannend, vooral bij weinig wind.”
Aan de 24 Uurs Zeilrace doen, in het laatste weekend van augustus, elk jaar zo’n 400 kajuitzeilboten mee. De deelnemers, zowel wedstrijdzeilers als toerzeilers, mogen zelf kiezen in welke van de 13 havens ze starten en na de start op vrijdag 26 augustus rond 19.00 uur bepalen deelnemers welke rakken ze op het Markermeer, het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee in een etmaal varen. Elk rak mag maximaal twee keer worden gevaren: navigatie is essentieel, net als zeewaardigheid en het uithoudingsvermogen van de bemanning.

25e keer deelname

“Het is altijd weer puzzelen welke route de meeste mijlen oplevert. De laatste jaren zijn we op het IJsselmeer gestart, omdat de wind daar gunstiger was,” zegt Marianne de Wit. Ze doet dit jaar voor de 25ste keer mee met het klassieke scherpe jacht Argo Navis uit 1960, in de VKSJ-klasse. “Bij harde wind starten we eigenlijk liever op het Markermeer. Daar zijn minder boeien dus je hoeft er ’s nachts niet zo op te letten. Je begint dan ’s ochtends met een schone lei op het IJsselmeer.”
Het rekenwerk, want dat is het, laat ze graag aan haar dochter en de buurman over. “Ik kan niet goed schaken en het is het toch een soort schaakspel, dat berekenen welke rakken je wanneer vaart. Dat bedisselen zij dus samen.” De charme zit voor De Wit vooral in het 24 uur achter elkaar doorvaren. “Met z’n tweeën varen mijn man en ik nooit zo lang achter elkaar. Tijdens de 24 Uurs heb je een team waarmee dat kan. Het voelt elke keer weer als een prestatie.”

Tegenligger of niet?

De eerste 12 uur zijn volgens Ter Velde cruciaal. Hij blijft– als schipper – het liefst de hele nacht wakker. “Als het donker is, zo tussen tien en zes, komen we wel 100 schepen tegen. Bij elk lichtje kijken we met elkaar: is het een tegenligger of niet? Dat is vaak lastig te zien.” Soms is het volle maan, dat helpt. “Dan is de hele zaak verlicht. De maan schijnt op het witte zeil, dat geeft een extra referentie.” Zodra het licht wordt, haalt hij opgelucht adem.

Zeilen 08/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat went nooit volgens Ter Velde? Wanneer sprong het zwemvest van de buurman open? Wat heeft het team eens uit frustratie gedaan? Waarom is een papieren wedstrijdverklaring is niet meer nodig? En wat mag na de aankomst in Medemblik niet ontbreken? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 25 augustus verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Doe je mee met de 24 Uurs Zeilrace en wil jij je optimaal voorbereiden? Schrijf je dan in voor onze webinar, op 24 augustus om 20.00 uur.

Omslagfoto: Laurens Morel
Tekst: Floortje Gunste

Tags: Last modified: 22 augustus 2022
Sluiten