Actueel, America's Cup

Meerdere wegen naar Rome: wie is het snelst?

14:08

Vrijdagmiddag bleek in Auckland hoe gewaagd de twee teams in de America’s Cup aan elkaar zijn. Bij een zeer constant briesje van zo’n tien knopen, wonnen de Italianen de eerste race dankzij een perfecte start en een defensieve tactiek de rest van de wedstrijd. Tijdens de tweede race waren de rollen omgedraaid. Hoewel nogmaals blijkt hoe allesbepalend de start is, zijn er al wel sterke en zwakke punten te zien bij beide teams.

Luna Rossa 1 – Emirates Team NZ 0

Na een perfecte start van beide teams, moeten de Kiwi’s als eerste overstag omdat ze bij de grens van het wedstrijdveld komen. De Italianen wachten daarna enkele seconden met hun eerste manoeuvre, een zogenaamde ‘leebow’. Door deze tactische zet van de Italianen kunnen de Kiwi’s niet afvallen en snelheid maken. In onderstaande video is dat te zien aan hoe de Nieuw-Zeelandse boot naar loef helt.

Gek genoeg dekken de Italianen hun tegenstanders bij het eerste aandewindse rak niet meteen af. Wellicht als tegenzet proberen de Kiwi’s de Italianen van hun ideale koers af te krijgen, maar de koplopers durven het niet aan en gaan de rest van de race mee met de manoeuvres van de Kiwi’s en behouden daarmee hun voorsprong. Het werkt; uiteindelijk komen de Italianen met meer dan een halve minuut voorsprong over de finish.

Emirates Team NZ 1 – Luna Rossa 1

Bij de start van de tweede race zijn de Italianen iets te vroeg bij de startlijn: ze moeten vertragen, waardoor de Kiwi’s iets eerder over de streep gaan. Daarna krijgen ze een koekje van eigen deeg. De Italianen kunnen niet afvallen omdat de Kiwi’s net aan lij varen; ze moeten wel overstag. Tijdens deze race is de wind is iets minder constant: op de boordradio’s is te horen hoe de bemanning overlegt over de beste stukken op het wedstrijdveld.

De eerste paar rondes kiezen de teams verschillende kanten van het wedstrijdveld en gaan redelijk gelijk op, totdat Luna Rossa bij een gijp de foil aan lij niet op tijd volledig in het water krijgt. Deze ene fout blijkt fataal: de Kiwi’s rekken de kleine voorsprong die ze hebben op tot een minuut en brengen de stand weer gelijk.

Kiwi’s sneller voor de wind, Italianen beter op kruisrak

De Kiwi’s lijken constant sneller te varen dan de Italianen, voornamelijk bij de voordewindse rakken. Dat komt waarschijnlijk doordat Te Rehutai uitgerust is met kleinere foils en daardoor minder weerstand heeft in het water. Hoe kan het dan dat het nu 2-2 staat? Het gezegde ‘Er zijn meerdere wegen naar Rome’ blijkt ook toepasselijk bij de America’s Cup. Hoewel de Italianen iets langzamer varen, hebben ze een hogere VMG (Velocity Made Good). Dat geeft een tactisch voordeel omdat ze vaker het initiatief kunnen nemen. Als lijwaartse boot kunnen ze de Kiwi’s op loef dwingen vrij te blijven.

Toch zijn de verschillen tussen de boten erg klein met deze wind. Het is de vraag of we nog hele andersoortige wedstrijden gaan zien, want pas op de laatste geplande dag van de Cup, volgende week woensdag, is iets meer wind voorspeld in Auckland.

Omslagfoto: (c) Studio Borlenghi

Tags: , Last modified: 12 maart 2021
Sluiten