America's Cup, Nieuws

De Kiwi’s en Italianen gaan nek aan nek

11:04

Wekenlang speculeerde men over de snelheid van Kiwi’s, de Italianen waarschijnlijk het meest. Want terwijl de Italianen tijdens de Prada Cup lieten zien hoe bloedsnel ze waren en hoe goed het team op elkaar ingespeeld was, moesten de Kiwi’s vanaf een afstandje toekijken.

Na de afloop van sommige races tijdens de Prada Cup voer Te Rehutai, de Nieuw-Zeelandse boot, over het wedstrijdveld om hun prestaties met de uitdagers te vergelijken. Maar hoe ze het zouden doen tijdens een match? Niemand die het wist, tot vandaag.

Aan elkaar gewaagd

Als we na twee wedstrijden een conclusie kunnen trekken, is het dat de twee teams en hun boten aan elkaar gewaagd zijn. Kleine foutjes  bij de start en het ronden van de tonnen zullen de uitslagen bepalen. Dat zagen we vannacht tijdens de eerste race, die om 4 uur ‘s middags Nieuw-Zeelandse tijd plaatsvond.

Te Rehutai startte met een bootlengte voorsprong. Jimmy Spithill, een van de stuurmannen van de Italianen, probeerde met een gewaagde manoeuvre de Kiwi’s bovenwinds te passeren. De boegspriet van de Italianen mistte de Kiwi’s op een haar na, maar de inhaalpoging mocht niet baten. Ze moesten afvallen om niet van de foils te vallen. Beide teams speelde het spelletje de rest van de wedstrijd uitmuntend; ze maakten geen fouten en ze voerden iedere manoeuvre gracieus uit. Maar de Italianen konden het gat dat bij start ontstond niet dichten, waarna de winst van de eerste race naar de Nieuw-Zeelanders ging.

Tweede race niet vlekkeloos

De tweede race verliep anders. Beide teams maakten kleine foutjes. De Kiwi’s gingen meerdere malen overstag in stukken met minder wind en de Italianen moesten de voorsprong die ze tijdens de start hadden verkregen bijna inleveren toen ze bij het ronden van de laatste bovenboei veel snelheid verloren en de romp even het water raakte.  Toch wisten de Italianen hun voorsprong te behouden en hun eerste punt te behalen in de America’s Cup.

Spithill vertelde in de persconferentie na de race: “Vandaag hebben beide teams laten zien dat ze kunnen winnen. Maar de komende dagen moet duidelijk worden wie de snelste boot heeft in verschillende weersomstandigheden.” Donderdag is een rustdag, maar daarna zullen de teams non-stop racen totdat er een winnaar is.

 

Omslagfoto: (c) 36th America’s Cup

 

Tags: , , Last modified: 10 maart 2021
Sluiten