America's Cup

Perfecte start nu geen garantie voor succes

12:33

Voor het eerst tijdens deze Cup wint een team beide races op een dag. Daarmee gaan de Kiwi’s nu met 5-3 aan kop. Dat betekent dat ze nog maar twee overwinningen hoeven te halen om de The Auld Mug te mogen houden.

Race 7 – Italianen starten perfect

Na een perfect uitgevoerde aanloop van stuurman Spithill passeren de Italianen als eerste de start, bovendien met veel meer snelheid. Even lijkt het alsof het stramien van de voorgaande races daarna haar vervolg vindt. Maar na de eerste ton gaat Te Rehutai als een trein en de achterstand wordt steeds kleiner. Met de Kiwi’s hijgend in de nek ronden de Italianen de benedenboei en beginnen aan hun derde rondje. Tijdens  het aandewindse rak dat volgt halen de Kiwis’s hun achterstand in. Als de boten elkaar kruisen moeten de Italianen, die over stuurboord varen, gedwongen overstag. Daarna is hun lot bezegeld; de Kiwi’s varen constant sneller en winnen de race met een minuut voorsprong.

Race 8 – Hulpeloos dobberen

Tijdens de tweede race van de dag gaan de Italianen weer als eerste over de start. In onderstaande video is goed te zien dat de Italianen hoger varen en de Kiwi’s daarmee overstag dwingen. De Italianen behouden hun voorsprong en bij het tweede rak varen ze vlak voor de Kiwi’s langs, die door de lichte wind en de turbulentie achter de Italianen van hun foils vallen. De Italianen stevenen af op de gelijkmaker. Na niet al te lang hebben ze een heel rondje voorsprong. Even varen de boten gelijk op, met bijna twee kilometer verschil tussen de twee, maar dan komen de Italianen in een stuk met minder dan acht knopen wind. De absolute ondergrens om op de foils te kunnen blijven.

In de tussentijd vinden de Kiwi’s een zuchtje wind en maken hun achterstand met een bloedgang kleiner en kleiner. De Italianen zijn wanhopig: in een poging om weer op de foils te komen gaan ze buiten de grenzen van het wedstrijdveld en krijgen daarvoor meerdere penalty’s.  Tot overmaat van ramp roept de wedstrijdleiding om dat de wedstrijd verkort wordt. Het lukt de Kiwi’s om hun voorsprong te behouden; in de veel te lichte wind vallen ze niet nog een keer van de foils en komen uiteindelijk twee minuten eerder over de finish.

Spannend?

Op internetfora wijzen verschillende wedstrijdfanaten terecht op het feit dat dit de eerste races zijn in deze editie van de America’s Cup waar de koploper zijn positie kwijtraakt. Vervolgens kijken we naar boten die minutenlang hulpeloos ronddobberen, terwijl de tegenstander in mum van tijd een onoverkomelijke voorsprong haalt. Is het eigenlijk nog wel een spannende race? Of is de America’s Cup een freak show onder de zeilwedstijden geworden -waarin boten weliswaar met een duizelingwekkende snelheid van 100 km/h over het water vliegen-  maar er van matchracing, behalve voor de start, nauwelijks sprake is? Op de redactie zijn we er nog niet over uit, maar vooralsnog blijven we aan onze schermen gekluisterd.

Omslagfoto: (c) Studio Borlenghi

Tags: , Last modified: 23 maart 2021