America's Cup

Emirates Team New Zealand wint 36e America’s Cup

16:11

Emirates Team New Zealand (ETNZ) heeft de 36e America’s Cup gewonnen. Door als eerste zeven wedstrijden te winnen, heeft het Nieuw-Zeelandse team de Cup succesvol uit handen gehouden van de Italiaanse uitdager Luna Rossa Prada Pirelli. ETNZ, met daarin de Nederlander Carlo Huisman, versloeg de sterke Italianen in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) en stelden zo een vierde America’s Cup-overwinning voor Nieuw-Zeeland veilig. De historische Cup, The Auld Mug, blijft daarmee in Auckland.

Prestatie van meer dan 100 mensen

Stuurman van ETNZ Peter Burling kan het moeilijk bevatten vlak na prijsuitreiking: “Het was een fantastisch ervaring… Een ervaring waarvoor ik iedereen wil bedanken – dat zijn veel meer mensen dan het team dat je dagelijks kon zien – iedereen die erbij betrokken is en alles heeft gegeven om dit gevecht te winnen.”

Stuurman Peter Burling met de Cup. (c) ACE/Studio Borlenghi

“Ook het Nieuw-Zeelandse publiek wil ik bedanken voor hun aanmoediging; fantastisch om elke dag meer boten op het water te zien en vandaag door een erehaag van toeschouwers thuis te komen. Die waardering maakt een wezenlijk onderdeel uit van de overwinning.”

Sportieve verliezers

Aan boord van Luna Rossa gebruikten de Italianen een bijzondere bemanningssamenstelling, waarbij Jimmy Spithill over de ene boeg stuurde en Francesco Bruni over de andere en ieder op zijn eigen positie bleef gedurende de wedstrijd.

Een van de stuurlieden van Luna Rossa: Jimmy Spithill na verlies. (c) ACE/Studio Borlenghi

Spithill: “Het was een eer om samen met Checco (Bruni red.) de strijd aan te gaan. De eerste keer dat we in de Cup zo’n soort gedeelde stuurpositie hadden denk ik. Met een heel andere dynamiek dan gebruikelijk. Ik heb veel van hem geleerd en genoten van iedere minuut.” Bruni sloeg zijn arm vriendschappelijk om de schouder van Spithill en toonde zich een sportieve en tamelijk vrolijke verliezer. “We hebben de Cup verloren. Tot het eind gevochten, maar we hebben hem waardig en eervol verloren.” Schipper Max Sirena oogde verslagen en zei waarschijnlijk voorlopig rust te nemen. “Maar het doet me goed om te horen dat Patrizio (teamdirecteur Bertelli red.) doorgaat met de America’s Cup.” De kans is dus aanwezig dat we bij een volgende Cup weer een Italiaans team kunnen verwachten.

Gelijkspel

De eerste drie wedstrijddagen lagen de Italianen en de Kiwi’s nek aan nek. Elke dag wonnen ze allebei één wedstrijd, waardoor de race om de Cup na drie dagen nog open lag – op een gelijk spel. De Italianen hadden reeds meerdere wedstrijden gevaren in de Prada Cup en de Challenger Series, maar voor de Kiwi’s was de eerste serieuze wedstrijdactie.

Cruciaal moment: Luna Rossa kiest linkerkant van het veld. (c) ACE/Studio Borlenghi

Cruciale beslissing

Het omslagpunt kwam tijdens de voorlaatste wedstrijd op dag zes, tijdens de race 9. Na vier rakken aan de leiding koos Luna Rossa in het indewindse rak voor de linkerkant van het veld, waardoor de Kiwi’s over de andere boeg werden gedwongen en een windshift pakten die de Italianen niet hadden opgemerkt. Die Kiwi lift zette de Nieuw-Zeelanders op voorsprong, waarna ze er in het laatste rak met hoge snelheid vandoor gingen. In de krap 12 knopen ware wind haalden ze een spectaculaire snelheid van 38 knopen wind, waar de Italianen het met 33 knopen moesten doen. Met die uitkomst hadden de Kiwi’s nog één punt nodig om de Cup te winnen. Max Sirena en zijn mannen kregen de mogelijkheid zich te herpakken toen de wedstrijd van die middag werd afgelast wegens te weinig wind. De dag erna in race 10, geven de Kiwi’s echter niets meer weg en wint Emirates Team New Zealand de 36e America’s Cup.

ETNZ wint de 36e America’s Cup (c) ACE/Studio Borlenghi

Oudste evenement

De America’s Cup is het oudste internationale sportevenement ter wereld. Nog altijd wordt gestreden om de oorspronkelijke trofee die in 1851 werd uitgereikt. De America’s Cup geldt als de Formule 1 van de zeilwereld, waarbij budgetten van meer dan 100 miljoen dollar per campagne zijn gemoeid.

 

Omslagfoto: (c) ACE/Studio Borlenghi

 

Tags: , , Last modified: 19 maart 2021
Sluiten