Actueel

Dit betekent het coronavirus voor zeilers

10:00

DCIM100MEDIADJI_0055.JPG

Dit liveblog over wat het coronavirus betekent voor zeilers is gesloten. Je leest een overzicht van wat er de afgelopen drie weken voor de zeilerij veranderde door het coronavirus. Met onder andere: Olympische Spelen een jaar verplaatst, grootste plezierjachtbouwer staakt productie en Bark Europa zeilt 9000 mijl naar huis.

Lees ook:


 • Vrijdag 3 april

Ronde om Texel (c) Laurens Morel

Ronde om Texel verplaatst naar 2021

De Ronde om Texel 2020 wordt verplaatst naar 2021, dat meldt de organisatie in een e-mail aan ingeschreven deelnemers. Het evenement stond gepland voor 27 juni 2020. ‘Gezien de omstandigheden vindt de organisatie het niet langer wenselijk en verantwoord om door te gaan met de voorbereidingen. Alle betrokken partijen voelen de gevolgen van de huidige situatie waarin we ons op Texel, in Nederland en wereldwijd op dit moment bevinden. Ondanks dat de periode na 1 juni vanuit de regelgeving door de overheid op dit moment nog onzeker is, kunnen wij niet anders dan dit besluit nemen. De datum van 1 juni ligt simpelweg te kort op ons evenement. Daarnaast zijn we grotendeels afhankelijk van vrijwilligers, sponsors, maar ook van een aantal overheidsinstanties en de hulpdiensten. Als evenement willen wij op dit moment deze partijen niet verder belasten.’

Zowel de inschrijvingen voor de 43e Ronde om Texel als de verkochte kaarten voor het parallel georganiseerde evenement WAVES blijven geldig voor de editie van volgend jaar. Ingeschreven deelnemers en kaartkopers ontvangen hierover individueel bericht.

 • Maandag 30 maart

Bark Europa

Bark Europa-bemanning vast in Argentinië en zeilt naar huis

Bark Europa komt zeilend terug naar Nederland vanuit Ushuaia, Argentinië. De vaste bemanning konden daags voor de laatste vluchten naar huis hun betalende passagiers nog veilig naar de wal brengen, maar voor de bemanningsleden zelf was het te laat. Onder de bemanning zijn vier Nederlanders, waaronder kapitein Eric Kesteloo. De bemanning denkt 2,5 maanden onderweg te zijn van de meest zuidelijke stad ter wereld naar Nederland. De 9000 mijl worden zonder tussenstops afgelegd. Het schip is te volgen via de website barkeuropa.nl.

Olympische Spelen jaar verplaatst

De Olympische Spelen worden precies een jaar verplaatst. De organisatie maakte de nieuwe data bekend: van 23 juli tot en met 8 augustus 2020. Oorspronkelijk zouden de Spelen van 24 juli tot en met 9 augustus zijn. Er werd al eerder besloten om alle materiaal en merchandise voorzien van het jaar ‘2020’ te blijven gebruiken.

Beneteau Oceanis 30.1 (c) Rick Tomlinson

Beneteau staakt alle productie

‘s Werelds grootste plezierjachtenbouwer Groupe Beneteau laat weten ook de productie in de Verenigde Staten en Slovenië stil te leggen. Ook in Polen wordt de bouw binnenkort gestaakt. De productie in Frankrijk en Italië werd 18 maart al stilgelegd. De groep stelt financieel gezond te zijn: ‘In augustus 2019 had Groupe Beneteau 97 miljoen euro netto in kas.’

Coronavirus: “Anderhalf meter haal ik zeker aan boord”

Ga je in deze tijd wel of niet naar de haven? Als je boot op de kant staat kun je het onderwaterschip doen of de romp eens goed poetsen. Lig je in het water dan wil je de zeilen er vast opzetten of alles zomerklaar maken. Iedere watersporter maakt zo zijn eigen overweging. Een rondje havens in Hoorn laat veel klussende watersporters zien. De maatregelen zijn ook hier merkbaar, mensen zijn voorzichtig en waakzaam. Lees het hier.

 • Vrijdag 27 maart

Marina Wemeldinge (c) Brytta/iStock

Noodverordening Zeeland uitgebreid: recreatie aan banden

De Veiligheidsregio Zeeland heeft nieuwe maatregelen afgekondigd. In het kort: verbod op recreatief nachtverblijf, verbod op sanitaire voorzieningen recreatie en verbod op opbouwen en gebruik van slaap- en strandhuisjes. De maatregelen zijn genomen omdat grote groepen toeristen het zorgsysteem in Zeeland zouden kunnen overbelasten. Lees meer in ons bericht: Corona: mag je nog varen in Nederland?

Sanitair op campings en jachthavens Noord-Nederland gesloten

Veiligheidsregio’s Friesland, Groningen en Drenthe hebben bepaald dat sanitaire voorzieningen op campings en jachthavens moeten worden gesloten, dat stelt de Leeuwarder Courant. De kans dat in sanitaire gelegenheden de 1,5 meter afstand-maatregel niet kan worden nageleefd is te groot, vinden de voorzitters van de veiligheidsregio’s.

De noodverordening van de veiligheidsregio Drenthe bevestigt het bericht in elk geval.

 • Donderdag 26 maart

Het transport op de foto betreft geen coronatransport. (c) KNRM

Ambulancevervoer coronapatiënten eilanden met boot

Eventuele coronapatiënten van de Waddeneilanden worden zowel per boot als helikopter vervoerd. Eerst werd besloten dat het in de reguliere helikopter van de RAV Fryslân (Regionale Ambulancevoorziening Fryslân) niet mogelijk was. Toen heeft de KNRM een zo’n ambulancerit per boot uitgevoerd, maar men heeft besloten dat dit beter kan worden overgelaten aan andere partijen. Rederijen Noordgat, Veldman en Bos Maritiem Services houden nu een aparte boot beschikbaar voor dit vervoer. Voor de RAV-helikopter is nu een speciale brancardtent beschikbaar, zodat na afloop niet de hele helikopter schoongemaakt hoeft te worden.

Sommige havens ook dicht voor ligplaatshouders

De haven van WSV Abel Tasman in Delfzijl is volgens leden ook voor hen gesloten. Het officiële bericht op de website van WSV Abel Tasman meldt dat de haven slechts gesloten is voor passanten. Aanleiding voor de maatregel zou zijn dat bij verenigingen het bestuur verantwoordelijk is voor het naleven van de maatregelen op het verenigingsterrein.

WV Arne in Middelburg heeft de kraanactiviteiten voor niet in Nederland wonende eigenaren stopgezet. Voor Nederlanders gaat het wel gewoon door.

 • Woensdag 25 maart

Havens gesloten voor passanten

Onder andere de Waddenhavens en de Compagnieshaven in Enkhuizen zijn gesloten tot 1 juni gesloten voor passanten.

Lees hier meer over de mogelijkheden en beperkingen voor varen in Nederland.

IJsseloog (c) Igor Dochkov

‘Recreatievaart Overijssel tot 1 juni niet mogelijk’

De provincie Overijssel beperkt de mogelijkheid tot recreatievaart om contactmomenten te beperken. Recreatieve vaart is tot 1 juni niet mogelijk, stelt het bericht op de provinciewebsite. De provincie Overrijsel stelt in het bericht: ‘Bruggen en sluizen worden bediend op basis van het winterregime’ voor noodzakelijke vaarbewegingen door beroepsvaart. Ook voor werkzaamheden ‘zoals het verplaatsen van werf naar woning’ is een uitzondering mogelijk, aan te vragen via Inspectie Scheepvaart van de provincie Overijssel. We hebben de provincie nog niet kunnen bereiken voor commentaar.

Lees hier meer over de mogelijkheden en beperkingen voor varen in Nederland.

Medemblik Regatta afgelast

De organisatie heeft laten weten dat de vernieuwde Medemblik Regatta, die gepland stond voor 4-7 juni, niet doorgaat. De beslissing over deze voorjaarsklassieker is genomen in nauw overleg met World Sailing.

 • Dinsdag 24 maart 

Spelen tot uiterlijk zomer 2021 uitgesteld

De Olympische Spelen worden niet meer gehouden in 2020. De Spelen worden verplaatst naar uiterlijk de zomer van 2021. Dat maakte het IOC bekend. Met name de beperkte voorbereidingsmogelijkheden van veel atleten voerde het IOC tot deze beslissing.

Nederland heeft een sterk olympisch zeilteam, dat vaak hoge ogen gooit bij de Spelen.

 • Maandag 23 maart 

Alle evenementen tot 1 juni afgelast

Vanavond maakte het kabinet onder andere bekend dat alle bijeenkomsten, ongeacht het aantal mensen, worden verboden. Dat betekent dat alle evenementen, wedstrijden en activiteiten rondom het zeilen worden afgelast.

Canadees IOC-lid: ‘Spelen uitgesteld tot 2021’

Canadees IOC-lid Dick Pound heeft tegenover de Amerikaanse krant USA Today gezegd dat de Olympische Spelen worden uitgesteld. De krant schrijft dat het naar 2021 wordt verzet. Het IOC heeft het bericht niet bevestigd, noch ontkracht.

Standpunt NOC*NSF over Spelen

Het NOC*NSF, het Nederlandse Olympisch Comité, heeft een brief gestuurd naar het Internationaal Olympisch Comité met daarin hun standpunten met betrekking tot het eventueel doorgaan van de Spelen. Het NOC*NSF benadrukt dat optimale voorbereiding van de sporters steeds moeilijker wordt door de maatregelen en vraagt om duidelijkheid over eventuele besluiten om door te gaan.

IOC overweegt alternatieve planning Olympische Spelen

Het IOC bedenkt een alternatief plan voor planning van de Olympische Spelen. Eerder hielden ze nog vast aan de oorspronkelijke planning (beoogde startdatum is 24 juli). Canada en Australië hebben aangegeven geen sporters naar de Spelen te sturen als het niet wordt verzet naar 2021.

Haven Vlieland dicht

De haven in Vlieland is gesloten voor recreanten. Waarschijnlijk volgen er vandaag of morgen meer. Op de Waddeneilanden zijn momenteel geen geregistreerde corona-patiënten (Texel uitgezonderd) en de medische voorzieningen op de eilanden zijn niet toereikend voor een eventuele uitbraak van het virus. ‘We blijven open als vluchthaven voor schepen vanaf zee, maar schepen vanaf het vasteland zullen wij weren.’ 

Ronde om Noord-Holland 2020 afgelast

De Ronde om Noord-Holland 2020 is toch afgelast. Port of Amsterdam, het havenbedrijf dat onder andere de gang van zaken rond het Noordzeekanaal reguleert, geeft geen vergunning voor het evenement dat in juni zou plaatsvinden.

 • Vrijdag 20 maart

KNRM houdt zich bezig met continuïteit van de hulpverlening

Naast de standaard maatregelen die voor iedereen gelden in Nederland worden binnen de organisatie van de KNRM de nodige zaken opgepakt. Zo is er een groep medewerkers die voortdurend werkt aan het continuïteitsplan met de stappen die de KNRM moet nemen. Dat gaat over hoe de KNRM moet voorkomen dat reddingstations uitvallen door besmettingen en wat zij gaan doen als dat wel gebeurt. Download hun folder hier

NL boot aan de ketting in België

LET OP: pleziervaart in België is momenteel op alle wateren verboden. Informeer voor vertrek bij desbetreffende bestemmingen of je erheen mag varen.

Een Nederlandse zeiler is donderdag aangekomen in Oostende, België, vanuit Ramsgate in het Verenigd Koninkrijk. Bij aankomst in België is zijn pasgekochte boot aan de ketting gelegd. ‘De havenautoriteiten in Ramsgate waren op de hoogte van onze bestemming en hebben ons niets anders gemeld dan een goede vaart. In Oostende waren de lichten op groen – dus geen oproep nodig – en we zijn niet aangeroepen.’ Eenmaal aangelegd kwam de scheepvaartpolitie aan boord vanwege een dubbele overtreding: niet gemeld vanuit een niet-Schengenland en de boot mocht vanwege de coronamaatregelen sowieso niet varen. ‘Afgelopen weekend stapte ik op de ferry, toen waren al die maatregelen nog niet van kracht.’

 • Donderdag 19 maart

Goed nieuws: Lees Zeilen gratis

Het is een verwarrende tijd. Om wat positiviteit te brengen aan alle zeilers stellen wij ons digitale archief open en geven we iedereen tenminste tot 6 april 2020 gratis toegang tot de afgelopen zes edities van Zeilen. Je leest deze edities online of in de Zeilen-app. Lees hier hoe je via de Zeilen-app de nummers downloadt.

Contest Yachts doneert mondkapjes aan ziekenhuis Hoorn

Jachtwerf Contest Yachts uit Medemblik heeft een flink aantal mondkapjes gedoneerd aan het ziekenhuis in Hoorn: ‘Binnen ons bedrijf wordt er ook gewerkt met het type mondkapje dat nu nodig is in de zorg.’

Er bereiken ons meerdere berichten over andere bedrijven uit de jachtindustrie, die eveneens mondkapjes hebben gedoneerd.

‘Risicoloos’ inschrijven Ronde om Noord-Holland

Bericht van Ronde om Noord-Holland-organisatie: “Wij verwachten echter over 3 maanden na nu de Ronde wel (gewoon) te kunnen organiseren. Mocht het tegen die tijd toch nog nodig zijn maatregelen te treffen, zullen wij dat uiteraard doen. Wanneer toch blijkt dat de Ronde geen doorgang vinden zullen wij uw deelname uiteraard kosteloos annuleren. Dus schrijf u gewoon in, pas wanneer we weten dat de Ronde plaats zal vinden, zullen wij het inschrijfgeld gaan incasseren.” Inschrijven kan hier.

 • Woensdag 18 maart

Goed nieuws: Lees Zeilen gratis

Het is een verwarrende tijd. Om wat positiviteit te brengen aan alle zeilers stellen wij ons digitale archief open en geven we iedereen tenminste tot 6 april 2020 gratis toegang tot de afgelopen zes edities van Zeilen. Je leest deze edities online of in de Zeilen-app. Lees hier hoe je via de Zeilen-app de nummers downloadt.

België in lockdown, watersportverbod op alle vaarwegen

Vanaf woensdagmiddag 12.00 uur gaat België op slot. Belgen moeten thuisblijven en mogen alleen voor essentiële zaken de deur uit. Supermarkten, apotheken en tankstations blijven open en Belgen mogen alleen in noodgevallen naar buiten.

Het verbod voor recreatievaart in België (zie bericht 15 maart), is derhalve uitgebreid naar alle vaarwegen, dat meldt de Scheepvaartpolitie Oost-Vlaanderen op hun facebookpagina.

Winterbediening sluizen en bruggen Noord-Holland verlengd

Provincie Noord-Holland heeft de winterbediening van de bruggen en sluizen verlengd. Per 1 april zou normaal gesproken het recreatie- of vaarseizoen van start gaan. De start van dit vaarseizoen in de provincie Noord-Holland is nu tot nadere berichtgeving uitgesteld, in elk geval tot maandag 6 april.

 • Dinsdag 17 maart

Grootste jachtenbouwer Beneteau legt werk stil

Groupe Beneteau, ‘s werelds grootste plezierjachtenbouwer, heeft de productie in Frankrijk en Italië gestaakt. De productiefaciliteiten in Polen en de Verenigde Staten hebben hun werkzaamheden op een laag pitje gezet, maar draaien nog wel, dat zegt CEO Jérôme de Metz in een officieel bericht.

Tokyo 2020 zonder TeamNL Tokyo Center en Holland Heineken House

NOC*NSF heeft na overleg met Heineken besloten dat er bij de Olympische Spelen van Tokyo 2020 geen TeamNL Tokyo Center met Holland Heineken House zal zijn. Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, laat weten: “Vanwege de internationale ontwikkelingen van de verspreiding van het coronavirus is het niet mogelijk om de uitgebreide en noodzakelijke voorbereidingen voor de realisatie van dit Nederlandse huis in Tokio de komende tijd verder vorm te geven. Alles is er nu op gericht om tot een succesvolle uitzending van TeamNL naar de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo 2020 te komen.”

Olympische Spelen gaan door, kwalificaties aangepast

De Olympische Spelen gaan door, maakt het Internationaal Olympisch Comité bekend na een topoverleg. Ruim de helft van de atleten heeft zich reeds gekwalificeerd voor de Spelen. Voor nog niet geplaatste sporters hanteert het IOC een aangepast kwalificatiemodel en/of historische resultaten in desbetreffende tak van sport. Dit wordt waar nodig per sport bekeken. Vrijwel alle kwalificatiemomenten voor het zeilen zijn reeds gevaren, de laatste evenementen zijn afgelast: het WK 470 in Palma (zie bericht maandag 16 maart), de Sofia Cup in dezelfde plaats en een Nacra 17-evenement in Italië, dat zou worden gevaren in mei.

Update Belgisch vaarverbod: alleen op zee

Het eerdere bericht van 15 maart over een verbod voor recreatievaart in België, geldt alleen op zee, stelt de FOD Mobiliteit. Op de vraag van de Belgische Surf Federatie antwoordde de FOD Mobiliteit dat het louter gaat om vaart op zee, inderdaad vanwege de veronderstelde druk op de hulpdiensten voor het geval er iets mis zou gaan. ‘Een noodsituatie op zee wordt per definitie het hoogst ingeschaald.’

Multihull Boat Show La Grande Motte afgelast

De Multihull Boat Show, die plaats zou vinden van 15 tot en met 19 april in La Grande Motte, Frankrijk, is afgelast. De organisatie schrijft: “Uitstel is helaas voor ons niet mogelijk, maar we houden u op de hoogte van de nieuwe datum voor volgend jaar.” Lees hier de bron.

2020 Finn World Masters gecanceld

2020 Finn World Masters, dat van 31 mei tot en met 5 juni in Port Zélande plaats zou vinden, is gecanceld.

 

 • Maandag 16 maart

Chaos bij WK zeilen in de 470-klasse (Mallorca)

Lobke Berkhout en Afrodite Zegers hebben zelf meegemaakt hoe de coronacrisis in mum van tijd chaos en wanorde kan scheppen. Op Mallorca had het zeilevenement op maandag 16 maart van start moeten gaan. Vanwege de noodtoestand in Spanje werd het WK zeilen afgelast en moesten alle deelnemers, met zeilboot, zo snel mogelijk het land verlaten. Inmiddels zijn Berkhout en Zegers veilig terug op Nederlandse bodem. Bekijk het interview hier.

INEOS Team UK naar huis

America’s Cup-team INEOS Team UK heeft Sardinië verlaten en is teruggekeerd naar de UK. Het team laat via de eigen social mediakanalen weten dat de gezondheid van de crew en hun families top prioriteit hebben. Bekijk hier het statement.

Zeilen Vertrekkersdag afgelast

De jaarlijkse Vertrekkersdag van Zeilen die was gepland op 28 maart wordt tot nader order uitgesteld. Ingeschreven deelnemers hebben bericht ontvangen.

Vertrekkers in de knel

Op diverse plaatsen in de wereld komen vertrekkers in de knel door de genomen maatregelen. Hier lees je wat het coronavirus betekent voor vertrekkers.

 

 • Zondag 15 maart

Recreatievaart België verboden

De recreatievaart in Belgische territoriale wateren is tot 3 april verboden, dat melden diverse jachthavens aan de kust op hun website, waaronder Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort. ‘Alle zogenaamde recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.) worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.’ Onderstaand bericht verscheen rond dezelfde tijd op de NAVTEX:

(2020-03-15 15:46Z): ALL RECREATIONAL ACTIVITIES ARE PROHIBITED FROM:13 03 2020 AT 2400 UNTIL 03 04 2020 2400 LT. IN BELGIAN TERRITORIAL WATERS

Vooralsnog zijn in Nederland tot 6 april wel alle sportclubs en verenigingen gesloten, maar zijn privé-activiteiten waar de vereniging of club niet voor nodig is, gewoon vrij te beoefenen. Reden van de Belgische overheid om de privé-activiteiten ook stil te leggen kan liggen in het feit dat er bij eventuele ongelukken ook een beroep op de hulpdiensten moet worden gedaan, terwijl zij het de komende tijd toch al voor hun kiezen krijgen. (Update 17 maart: het verbod is louter van kracht voor zee.)

Verenigingen en horeca dicht

Alle horeca, sportverenigingen, clubs gaan dicht tot en met maandag 6 april. Ook alle georganiseerde activiteiten worden afgelast, ongeacht het aantal bezoekers en/of deelnemers. Is de medewerking van een club of vereniging vereist voor je activiteit, dan kan deze dus niet doorgaan.

 

 • Donderdag 12 maart

Evenementen met 100+ mensen afgelast

Alle evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast in het hele land. Directe consequentie: de HISWA Amsterdam Boat Show sluit per direct, drie dagen eerder dan gepland.

 

Omslagfoto: CC BY-SA 4.0

Tags: , , , Last modified: 4 mei 2020
Sluiten