Actueel

Krijgen de jachtverhuurders het weer razend druk?

18:00

De eerste boten uit de verhuurvloten zijn alweer uitgevaren. Zal het dit jaar, net als de zomer van 2020, weer zo’n storm lopen bij de jachtverhuurders? Begon het seizoen voor hen de voorgaande jaren ook al zo vroeg? Wij spraken een aantal jachtverhuurders en vroegen hoe hun agenda’s er (voor de aankomende periode) uitzien.

“Op vrijdag 12 maart hebben wij onze eerst boot uit de vloot verhuurd,” zegt Wichert, directeur van Enjoy Sailing uit Lemmer. “Voorgaande jaren voeren bij ons de boten ook al rond deze tijd van het jaar uit.”
Milian, de content manager bij Click&Boat voor Nederland, vertelt ook dat zij al verzoeken hebben ontvangen en al verschillende boekingen hebben afgerond. “De laatste week van februari bijvoorbeeld hebben we afgesloten met 17% meer boekingen dan dezelfde periode in 2020, toen was Covid in Nederland nog geen probleem. Verder hangen Onze verwachtingen hangen, zoals natuurlijk bij iedereen, sterk af van de verdere evolutie van de coronamaatregelen.”

De vloot gereed maken

Bij Tip Top Sailing uit Willem-Stad begint het seizoen pas vanaf 29 maart. “Ik heb wel al aanvragen gehad, dus er zijn zeker al wel zeilers die ‘behoefte’ hebben,” laat Paul-Michiel weten. Wij hebben de wintertijd nog steeds hard nodig om onze vloot gereed te krijgen, dus we zijn daarom nooit eerder het seizoen gestart. Wel kan ik zeggen dat ik dit jaar meer aanvragen, hoe bescheiden ook, heb gekregen dan voorgaande jaren. Het corona-effect is dus zeker merkbaar denk ik.”

Drukke zomer

“In 2020 heeft Enjoy Sailing 15% minder verhuurd dan normaal,” zegt Wichert van Enjoy Sailing. “Dit komt doordat vanwege corona in de maanden maart en april niet verhuurd is. Ook is er in de maanden mei en oktober door de coronabeperkingen zeer slecht verhuurd, juni was bij ons matig. Voor 2021 verwachten wij 5 – 10% minder omzet dan normaal. De eerste maanden, maart, april en misschien mei, zullen nog matig zijn. Echter zal de zomervakantie wederom topdrukte geven en door de vaccinaties verwachten wij ook een zeer goed najaar. Op dit moment hebben wij al veel boten verhuurd, met name voor de zomer.”

Milian van Click&Boat: “2020 was voor Click&Boat, ondanks de uitzonderlijke omstandigheden, een succes. Zo zagen we in de zomermaanden een algemene stijging van 20% in het aantal boekingen, vergeleken met 2019. Ook is ons aantal gebruikers in Nederland vorig jaar gestegen met 84% in vergelijking met het voorgaande jaar. We verwachten vooral dat de huidige trend zich sterk zal voortzetten. Bootverhuur beantwoordt perfect de nieuwe veiligheidsmaatregelen en we hebben samen met de booteigenaren ons best gedaan flexibele boekingsvoorwaarden te verschaffen, om de huurders meer rust te bieden. We zijn ervan overtuigd dat ook in 2021 meer mensen voor een vakantie op het water zullen kiezen. Er is vorig jaar een enorme interesse gewekt in lokaal toerisme en het idee dat je ook een onvergetelijke vakantie in eigen land kan beleven.”

‘Tsunami’ van aanvragen

“2020 was een jaar met gemengde gevoelens: een superdruk hoogseizoen, maar het voorjaar was natuurlijk bijna geheel in het water gevallen,” zegt Paul-Michiel van Tip Top Sailing. “Ook het naseizoen vonden we minder sterk dan we verwacht hadden, deels ook veroorzaakt door de maatregelen die toen steeds weer strikter werden. Wat hierbij voor ons een rol speelt, is dat een substantieel deel van onze gasten uit België komt. Onze geografische ligging heeft daar zeker een rol in gespeeld. Zodra het weer kan, verwachten we eigenlijk een soort ‘tsunami’ van aanvragen. Natuurlijk zijn er nog enkele beperkingen, maar zeilen en varen zijn juist een super mooie manier om in je veilige eigen bubbel te kunnen genieten van vrijheid, natuur, ruimte en rust. ‘Quarantaine’ is volgens mij niet voor niets een vooral nautisch begrip… Het water is echt herontdekt het afgelopen jaar en we verwachten dat dat zeker nog een jaar of twee zal doorzetten. Wel zien we dat de beperkingen rondom het reizen vanuit Duitsland en België nog een duidelijke impact heeft op de normaal drukke paasperiode. Wij hebben hier geen schoolvakanties en onze buren wel, dus daar waar die normaal lekker een week komen varen, zal het nu waarschijnlijk ‘behelpen’ blijven met wat (lange) weekenden. De meivakantie is al heel druk, daar worden nu echt de laatste plaatsen gevuld.”

We kunnen dus concluderen dat het aankomend seizoen, als het coronavirus het toelaat, weer druk zal worden op het water. Ga jij dit jaar een boot huren? En waar ben je dan van plan om heen te zeilen?

Omslagfoto: © Click&Boat

Tags: , , Last modified: 25 maart 2021
Sluiten