Actueel

7 online bezoektips voor een maritieme Museumweek

10:00

Een maritiem museum in levenden lijve bezoeken is door de coronamaatregelen al even geleden. Ook tijdens de zevende editie van de Nationale Museumweek, die plaatsvindt van 19-25 april 2021, moeten alle musea de deuren nog gesloten houden voor publiek. Daarom is ze dit jaar volledig digitaal. Lezingen, rondleidingen en een Q&A; ontdek hier zeven maritieme activiteiten die deze week voor u in petto heeft.

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de ruim 400 musea die zijn aangesloten bij de Museumvereniging hun collecties in de schijnwerpers zetten. Dit jaar is het thema Ontdek samen ons echte goud – in musea. Kijk voor meer informatie op de website van de Museumweek.

1. Q&A met een oud-walvisvaarder

Donderdag 22 april van 19.30 tot 20.30. Online lezing, gratis.

De tentoonstelling Bloed, zweet en walvistraan van het Fries Scheepvaart Museum, belicht de walvisvaart door de eeuwen heen, vanuit verschillende perspectieven. Ook vanuit de walvisvaarders zelf. Durk van der Veen, een oud-walvisvaarder uit Friesland zal op 22 april samen met gastcurator Anne-Goaitske Breteler live antwoord geven in een digitale Q&A via de Facebookpagina van het Fries Scheepvaart Museum. Klik hier voor meer informatie.

Cartons Ontzet van Leiden, Isaac Claesz. van Swanenburg (c) Museum Gouda

2. Rondleiding Museum Gouda door Koele Wateren

Dagelijks van 11.00 tot 15.00 vanaf 19 april t/m 25 april. Online rondleiding, gratis.

In Koele Wateren zie je vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol als vriend & vijand. In de tentoonstelling zijn niet alleen bruiklenen van het Rijksmuseum te zien, maar ook werken uit de eigen collectie van Museum Gouda. Daarnaast zie je unieke een-op-een werktekeningen van de Goudse Sint-Janskerk die in de 16e eeuw werden gebruikt om de bekende Goudse Glazen te vervaardigen. Bezoek de online rondleiding hier.

3. Duik in de verhalen van De Reede van Texel

Dagelijks van 10.00 tot 17.00 vanaf 19 april t/m 25 april. Online rondleiding, toegangsprijs 5 euro, met een Museumkaart 2 euro.

Aan de hand van ’s werelds grootste maritieme maquette brengt conservator van Museum Kaap Skil, Alec Ewing, tijdens een online presentatie het roerige verleden tot leven en laat hij zien waarom Texel het middelpunt van de wereldzeeën was. Geniet thuis, in alle vrijheid, van de verhalen over het grootste maritieme handelsknooppunt uit de zeventiende eeuw. Koop hier een ticket.

Mataró-model (c) Maritiem Museum Rotterdam

4. Bijzondere verhalen uit Maritiem Museum Rotterdam

Dagelijks van 10.00 tot 17.00 vanaf 19 t/m 25 april. Online audiotour, gratis.

Het Maritiem Museum Rotterdam beheert een maritieme collectie die behoort tot de wereldtop. Tijdens de Nationale Museumweek vertellen medewerkers van het museum hun persoonlijke verhaal over objecten uit de collectie. Van de papierrestaurator tot een vrijwilliger, van een marketeer tot een conservator. Want wat is het verhaal achter een scheepsmodel of schilderij? Waarom is het historische schip zo bijzonder en wat is eigenlijk een stadsgraanzuiger? Waarom is het object in de collectie terechtgekomen en wat maakt het zo bijzonder? Beluister hier de online audiotour.

(c) IJmuider Zee- en Havenmuseum

5. Verhalen uit het Ijmuider Zee- en Havenmuseum

Dagelijks vanaf 19 april t/m 25 april. Online activiteit, gratis.

Beluister of lees elke dag een nieuw verhaal. In het museum zijn veel spannende verhalen verbonden met objecten in het museum. Ontdek ze tijdens de museumweek via deze link.

6. Beleef de Balder in Museum Vlaardingen

Dagelijks van 10.00 tot 17.00. Online rondleiding, gratis.

De VL 92 Balder is de oudste nog varende haringlogger van Nederland. Helaas kun je het museumschip door de maatregelen al langere tijd niet bezoeken. Ook waren er het afgelopen jaar geen maritieme festivals, waarop de Balder te bewonderen was. Om toch het schip te kunnen bezoeken en het verhaal te beleven, lanceert het museum nu Beleef de Balder. Tijdens deze virtuele rondleiding waan je je aan boord en leer je alles over de geschiedenis van dit unieke schip.

(c) Marinemuseum Den Helder

7. Activiteiten voor kinderen

Dagelijks, online activiteiten

Het Marinemuseum in Den Helder heeft heel wat leuke activiteiten voor kinderen bedacht. Download de instructies voor een platte knoop of achtknoop en oefen tot je net zo handig bent als een echte matroos. Als beloning kun je ook je knopendiploma downloaden. Of ben je eerder een kunstenaar? Al honderden jaren worden er schilderijen gemaakt van de heldendaden van de Nederlandse Marine. Download en print de kleurplaten van het Marinemuseum. Of download de instructies om een makkelijk of moeilijk bootje te vouwen. Versier je bootje daarna met potloden, stickers en glitter. Of bestel een knutselpakket en maak je eigen wapenschild! Bekijk hier alle activiteiten van het Marinemuseum in Den Helder.

 

Lees ook: Replica’s van Nederlands glorie

Omslagfoto (c) Museum Kaap Skil

Tags: , , Last modified: 10 juni 2021
Sluiten