Actueel, Nieuws, Reisverhalen, Wereldzeilen

Laura Dekkers ‘Guppy’ gestrand op rif

10:06

Laura Dekker arriveert op St. Maarten

“Afgelopen week was waarschijnlijk een van de meest droevige tijden in mijn leven tot nu toe. Mijn lieve Guppy, mijn eerste huis, mijn metgezel op het grootste avontuur van mijn leven, is gestrand op een rif bij een van de atollen bij de noordelijke Cook Islands.”

Zo begint Laura Dekker het bericht van afgelopen vrijdag op haar website. De boot, een kits van het type Jeanneau Gin Fizz was geschonken aan een stichting, maar werd, tot Laura’s grote verdriet, gezeild door minder ervaren zeilers, met alle gevolgen van dien.

Bericht

Ik leende Guppy in goed vertrouwen aan een non-profit organisatie om met kinderen te zeilen, nadat mij een belofte werd gedaan door een stel dat ik een bedrag voor haar zou krijgen als ik haar zou doneren aan het goede doel. De betaling is nooit gebeurd, maar ondanks dat heb ik besloten dat de toekomst voor Guppy het beste zou zijn en als ze daarmee meer kinderen zou kunnen inspireren hun droom te realiseren, dan zou dat het allemaal waard zijn. In april 2018 verliet ze Nieuw-Zeeland met een vierkoppige bemanning. Ik zou aan boord zijn, maar ik werd heel ziek en kon daardoor het weervenster niet meepakken.

Te weinig zeil

De delivery-schipper, die de boot naar Los Angeles zou zeilen, was ook aan boord. Ik ben met hem door de hele boot gegaan en had het volste vertrouwen dat hij haar veilig naar Los Angeles zou krijgen. Tijdens deze trip werd de boot echter door iemand anders gezeild. Die persoon vond het een goed idee om de boot zwaar te reven en te zeilen met een stormfok in maximaal 18 knopen wind. Guppy is een racer/cruiser – ze houdt van een hoop zeil en ja, ze is een hele natte boot. Alles boven de 10 knopen wind betekent een nat dek en water in de kuip. Ik neem aan dat ze dit niet wilde, maar uiteraard betekende dit dat de boot traag was en ging rollen op de oceaandeining. Hierdoor maakte de schipper een val in de boot, waarbij hij een rib brak en hij moest een pauze nemen in Fiji en mocht niet meer aan boord komen vanwege redenen, die nog steeds onbekend voor me zijn.

Allerlei problemen

Laura Dekker is veilig in Kaapstad aangekomenVanaf daar werd Guppy gezeild door een nogal incompetente bemanning waarvan de een na de ander de boot verliet, totdat er nog maar één persoon over was met maar heel weinig zeilervaring op de oceaan, die de Guppy alleen zou zeilen. Ik probeerde vaak te vertellen hoe Guppy goed gezeild en onderhouden moet worden, maar elke keer als ik een foto zag was ik geschokt. Ze kregen problemen met de motoren, waar ik nooit problemen mee heb gehad en die perfect onderhouden waren voordat ik de boot overhandigde. De uv-strook ging kapot, wat betekent dat het zeil heeft geklapperd of dat er iets tegen aanschuurde. Er waren jerrycans aan de reling vastgebonden, ook al adviseerde ik om niets aan dek te laten. Guppy heeft een laag vrijboord en heeft daarom snel veel water aan dek. De kans dat de jerrycans weggeslagen zouden worden en de reling los zouden rukken is bijna onvermijdelijk.

Daarbovenop komt nog dat ze naar veel eilanden zijn gevaren die niet op de planning stonden. Soms zelfs in de andere richting van waar ze naartoe zouden gaan, waardoor ze veel te laat in het seizoen waren, en het daardoor onmogelijk was om veilig door te gaan naar Hawaii, vanwege orkanen.

Een week op een rif

Je kunt je voorstellen hoe angstig ik elke dag naar de tracker keek – ik zag rare zeilpatronen en lage snelheden in windsnelheden waarvan ik weet dat de boot veel beter kan presteren. Een grote en onverwachte schok zag ik dat Guppy voor anker lang voor een atol op de open oceaan, waar ankeren vrijwel onmogelijk is en op z’n minst zeer, zeer gevaarlijk.  Ik schreef meteen een bericht, maar zonder succes. Ik zag hoe de tracker richting het rif bewoog en daar bleef. Ik kreeg weinig updates of informatie over wat er nu echt gebeurde, maar er werd wel bevestigd dat ze inderdaad op het rif lag. Ze ligt daar nu bijna een week en ik weet dat en boot, niet eens een stalen boot of Guppy, deze impact zou kunnen overleven. Het schaderapport dat ik heb gekregen geeft aan dat ze total loss is. Manihiki is een klein en zeer afgelegen atol met weinig voorzieningen. De zeiler die haar toen gezeild heeft is gelukkig okay, ondanks dat er enige medische aandacht nodig was.

Onwerkelijk

(c) ANP/Jerry Lampen

Op een of andere manier is het nieuws dat Guppy voor altijd verloren is nog niet ingedaald. Het is onwerkelijk, maar de werkelijkheid is dat ik hiermee moet leven. De reis van Guppy eindigt hier, maar in mijn gedachten zeilt ze voor altijd verder. 

 

Bron: LauraDekker.nl – vertaling: Zeilen.

Tags: , Last modified: 21 augustus 2018
Sluiten