Actueel

Jonge orka’s: kwajongensstreken met grote gevolgen

09:14

De laatste maanden zijn er meerdere meldingen van zeilers binnengekomen, die zich voor de Spaanse en Portugese kust bevonden, die vertelden dat zij werden lastiggevallen door orka’s. Soms ging het er zelfs zo heftig aan toe dat er mensen gewond raakten of dat het roer afbrak. Wetenschappers stonden voor een groot raadsel: hoe kan het dat de orka’s boten aanvallen? Ruth Esteban, een zeewetenschapper, denkt het antwoord te weten.

Uit een onderzoek blijkt dat de meeste incidenten, inmiddels zo’n veertig, werden veroorzaakt door drie jonge orka’s; Gladis White, Gladis Grey en Gladis Black. Ruth Esteban werkt al zes jaar lang in het Madeira Walvismuseum in Portugal en heeft een tijd lang deze populatie orka’s voor haar doctoraat bestudeerd.

Onder de indruk

Aan de BBC vertelt Esteban dat het drietal waarschijnlijk wilde spelen, omdat ze het steeds op de roeren hadden gemunt. Juist het mobiele deel van de boot is interessant, omdat ze in sommige gevallen de boot ermee kunnen draaien. Esteban denkt dat als ze de macht hebben om zoiets groots te doen bewegen, ze er dan waarschijnlijk echt van onder de indruk zijn.

De zeewetenschapper heeft liever dat er wordt gesproken over “interactie” dan over een “agressieve aanval” door orka’s.

Bekijk hieronder ‘een speelsessie’ met een roer:

Zie ook: Orka vernielt roer van zeilboot in Spanje

Omslagfoto: Maarten Visser from Capelle aan den IJssel, Nederland/CC BY-SA 2.0

Tags: , , Last modified: 18 november 2020
Sluiten